Un grup de femei din capitala s-a apucat sa invete...sa faca paine de casa. Acestea merg la un atelier, inde invata pas cu pas toata tehnologia unui aluat perfect: cern faina, adauga maia si framanta aluat. Desi procesul pare greu, femeile spun ca in acest fel se simt mai aproape de radacini, iar aroma unei paini scoasa din cuptor, e cea mai buna rasplata.
Galina este stomatolog de profesie si are acasa trei copii. Celui mai mic ii place mult painea, asa ca femeia a decis ca trebuie sa invete sa-i coaca micutului sau paine de casa.
Galina RACU, STOMATOLOG, PARTICIPANTA: “M-am gandit ca trebuie ceva bunisor. Pot sa modelez plombite, asa ca cu painica nu este deloc greu.”
Modul sanatos de viata si dorinta de a oferi tot ce este mai bun familiei sale, au adus-o pe Larisa la atelier. Manager de profesie, femeia si-a suflecat mainicele si a framantat un aluat, ca la carte.
Larisa MUSTEA, MANAGER, PARTICIPANTA: “Insasi ingredientele sunt extrem de simple, doar paine, sare, apa si maia. Este foarte important sa revenim la radacinile, noastre, la ceea ce faceau mamele, bunicile noastre.”
“Este ca un fel de terapie, de liniste sufleteasca, mai ales cand il palpezi. Iar atnci cand vezi rezultatul, vine si starea de implinire.”
„Presuram cu faina pentru ca aluatul va creste, isi va dubla volunul si se va atunge de prosop, respectiv sa il putem desprinde.”
“Painea care este facuta cu maia este mult mai satioasa. Manaci o bucata, cel mult doua, si te saturi. Pe cand din cea cumparata, eu mancam jumatate de franzele si tot nu ma saturam.”
Cea care invata femeile sa faca un aluat perfect este Dina Zaiat, jurnalista de profesie.
Dina ZAIAT, ORGANIZATOR ATELIERUL DE PAINE: “Atelierul dureaza 3 ore. Eu povestesc fetelor notiunile de baza si noi facem aluatul pentru paine. Pe mine ma doare faptul ca un lucru atat de elementar ca painea de casa, pe care bunicile noastre o faceau foarte repede, la noi a ajuns sa fie un produs de lux.”
Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: “Painea este gata, aluatul a crescut si a fost pus in forma, insa nu merge imediat la cuptor. Participantele vor lua painea acasa si abia maine o vor coace.”
Iar ca sa fie totul mai cu spor, fetele au o pauza...de spumant.
“Am invatat ca trebuie un pahar cu vin, atunci cand faci paine. Va fi mai vesel.
Dina ZAIAT, ORANIZATOR ATELIERUL DE PAINE: “E un motiv pentru socializare, fetele fug de acasa pentru trei ore, mai beau un spumant, mai degustam o panica, un cascaval si socilaizam, radem.”
Femeile vin la atelier in fiecare zi de sambata, iar cursul va dura cateva saptamani.