Un lot de aproape 11 tone de margarină a fost nimicit de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor după ce au fost depistați esteri ai acizilor grași de 3-MCPD, fiind încălcată norma admisibilă.

Potrivit ANSA, lotul de margarină a fost supus prelucrării la o fabrică de procesare a uleiurilor uzate. 

Toate acțiunile s-au desfășurat sub supravegherea a inspectorilor ANSA, fiind modificate proprietățile acestuia, astfel încât să nu poată fi utilizat în scop alimentar.

3-MCPD și esterii săi cu acizi grași sunt contaminanți de proces care se formează, în principal, în timpul rafinării uleiurilor și grăsimilor vegetale, la temperaturi ridicate.

Grăsimile vegetale, precum margarina, cu depășirea contaminantului 3-MCPD și esterii săi nu se admit spre utilizare în calitate de ingrediente alimentare și este interzis amestecul cu alte uleiuri care respectă limitele admisibile.

Operatorii pot utiliza grăsimi vegetale doar dacă respectă limitele maxime de contaminanți impuse de legislația alimentară.