Si-a transformat podgoriile in laborator. Pasionat de experimente un profesor de fizica de la Causeni a reusit sa creasca  struguri care ajung sa cantareasca si 5 kg, iar o bobita este cat o cutie de chibrituri. Ion Turcan se ocupa de asta deja de 20 de ani. Timp in care a incrucisat diverse soiuri de vita-de-vie pentru a culege astfel de struguri giganti.

Publicat:29.08.2021, 09:15

Asa arata soiurile inedite create prin incrucisare si altoire de catre profesorul de fizica Ion Turcan din satul Copanca. De mai bine de 20 de ani, barbatul experimenteaza si reuseste sa creeze struguri aromati, dulci, si giganti. In acest an, a cules unul de tocmai 5 kg.

Ion TURCAN, AGRICULTOR: “De trei ori vara mi s-a rupt acea sarma, se rupea legatura, dar eu ridicam strugurele. Daca vrei asa struguri mari, trebuie sa lasi vreo doi struguri, si gata.”

Fizician de profesie, barbatul a avut mereu pasiunea de a experimenta. Doar ca de la experimentele din laboratorul scolii a trecut la cele de pe podgorii. Asa au aparut struguri cu gust de zmeura, mure, busuioc...  Barbatul are si soiuri cu bobite parca desprinse din filme fantastice. Fizicianul povesteste ca a muncit mult pana a obtinut tufe de vita de vie pline cu struguri de diferite forme, marimi, si gusturi.  

Ion TURCAN, AGRICULTOR:“Prin autoinstruire, am dedus ca asa trebuie selectia, n-am intrebat. Dupa pe internet au aparut informatii, in literatura, enciclopedii am aflat, dar eu deja aveam seminte.”

Iar cei mai fericiti de roada sunt copiii si nepotii, care se pot delecta in fiecare toamna cu gusturi speciale de struguri altoiti.

“Imi plac strugurii care au forme mai specifice, mai alungite, sau muscatul fin.”

“Eu de cand ne cunoastem nu am mai mancat poama de la piata. Numai din selectia pe care o face si e foarte buna.”  

Datorita unicitatii lor, soiurile de struguri create de Ion Turcan au ajuns departe de hotarele tarii, iar acum sunt crescute si in Madacascar, Indonezia sau Japonia. Barbatul spune ca soiurile noi le creaza mai mult pentru sine si cei apropiati. In acest an selectionerul sunt mai putini struguri, iar o parte din roada a avut de suferit din cauza ploilor.