In Micauti, raionul Straseni, satul de bastina al fostului sef adjunct al Inspectoratului General de Politie (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, o strada ii poarta numele. In aceeasi localitate, o strada este numita in cinstea fostului deputat PPEM (Grupul parlamentar Popular European din Moldova), Simion Grisciuc care, la fel, isi trage originea din aceasta localitate. Mai mult, atat fostii primari, cat si actualul primar de la Micauti, Vasile Dolghii, au strazi care astazi le poarta numele.

Publicat:16.08.2019, 08:59

Satul Micăuți este amplasat la o distanță de 20 km de Chișinău și are peste 2 800 de locuitori. Pentru prima dată a fost atestat documentar în 1756 și este bine-cunoscut pentru carierele de piatră din zonă. Din anul 2011, primarul satului, dar și al comunei cu același nume, Micăuți, este Vasile Dolghii. Acesta este originar din sat, e la al doilea mandat și se pregătește de al treilea. Deși candidează din partea PLDM, oamenii din sat spun că s-a „cam încurcat cu PDM”.

Pe harta cadastrală a satul Micăuți găsim 17 denumiri de străzi care coincid cu nume de persoane din localitate, dar despre care nu se găsește prea multă informație pe internet, printre care foști primari, consilieri, dar și actualul primar. Astfel, echipa ZdG a ajuns în localitate pentru a afla cine sunt aceste persoane și pentru ce merite străzile le poartă numele.

Ca Gheorghe Cavcaliuc să merite, strada trebuie să fie asfaltată, cu trotuar

La fel ca și în alte localități, strada principală din Micăuți este Ștefan cel Mare. Aproape de intrarea în sat, această stradă se intersectează cu strada Colonel Gheorghe Cavcaliuc, care este paralelă cu strada Mihai Eminescu. Primarul satului susține că, atât cele două mari personalități, cât și Gheorghe Cavcaliuc „și-au avut contribuția pentru țara asta la etapa lor de timp”. Mai mult, Dolghii afirmă că l-am putea compara pe fostul șef interimar al IGP cu un comandant puternic al unei oști de-a lui Ștefan cel Mare. „Iată aici vine echitatea”, punctează acesta.


CITESTE CONTINUAREA PE ZDG.MD.