Invalda INVL reprezinta un grup de companii de gestionare a investitiilor din Lituania, fondat in 1991. Invalda INVL este un adevarat pionier in domeniul gestionarii capitalului in Tarile Baltice. Companiile din grup au peste 300.000 de clienti si administreaza active in valoare de peste 2 miliarde de euro in diferite clase. Recent, Invalda INVL a inceput sa investeasca activ in sectorul energiei sustenabile si a tehnologiilor „verzi”. Am discutat cu Vytautas Plunksnis, Head of Private Equity, membru al INVL Asset Management si presedinte al consiliului maib despre strategia companiei in acest domeniu, riscurile asociate investitiilor in energia sustenabila si perspectivele de viitor in acest domeniu.

Publicat:29.08.2023, 12:49

Care este strategia fondului dumneavoastra de investitii in tehnologiile „verzi”?

Grupul nostru de investitii administreaza fondul INVL Renewable Energy Fund I, specializat pe investitii in proiecte din domeniul energiei sustenabile. Fundamentul principal al fondului este orientat catre solutii energetice care sprijina energetica sustenabila si ecologica. Investitiile noastre se concentreaza pe pietele de energie din Polonia si Romania. Strategia fondului permite alocarea resurselor intr-o gama larga de tehnologii „verzi”, inclusiv energie solara, eoliana si hidroenergetica. Cu toate acestea, in prezent, din cauza unor factori, fondul nostru se concentreaza pe dezvoltarea proiectelor solare. Mai exact, dezvoltam activ proiecte de centrale solare in Polonia si Romania. In Polonia, investim in proiecte cu o capacitate totala de 33 de megawati, iar in Romania – 451 megawati. Investitiile totale ale fondului in acest domeniu se vor ridica la aproximativ 250 de milioane de euro, subliniind dorinta noastra serioasa de a dezvolta si sustine domeniul energeticii sustenabile.

Cum evaluati potentialul de crestere al tehnologiilor „verzi” in comparatie cu alte oportunitati de investitii? 

Perspectivele in acest domeniu sunt incurajatoare, iar in multe tari din regiunea noastra, renuntarea la sursele de energie daunatoare mediului devine o necesitate, avand in vedere problema globala a schimbarilor climatice. Consecintele precum intensificarea uraganelor, secetele si incendiile forestiere, precum si fluctuatiile bruste de temperatura observate in intreaga lume, subliniaza necesitatea revizuirii abordarilor energetice. Dezvoltarea energiilor „verzi” va permite tarilor sa atinga independenta energetica, ceea ce este important pentru o regiune bazata pe resursele petroliere si, pentru unele tari cum ar fi Polonia, pe carbune. Consider ca acest sector are un potential semnificativ si va continua sa creasca.

Ce criterii si standarde utilizati pentru a selecta proiecte si tehnologii „verzi” pentru investitii? 

Criteriile de selectie a proiectelor pentru investitii sunt in mare masura similare cu cele aplicate si pentru alte tipuri de investitii. Prioritatea noastra este sa alegem proiecte in care echilibrul dintre profitul asteptat si riscuri sa fie optim. De asemenea, viteza de dezvoltare a proiectelor joaca un rol important. Ne specializam in achizitionarea proiectelor in fazele in care acestea se apropie de obtinerea aprobarii pentru constructie. Odata ce obtinem aprobarea, incepem constructia activa. Scopul principal al fondului nostru este de a obtine un randament anual de 11% pentru investitorii nostri. Acest fapt dovedeste dorinta noastra de a oferi rezultate financiare stabile si durabile, care sa indeplineasca standardele inalte in domeniul investitiilor.

Ce tipuri de risc sunt asociate cu investitiile in tehnologiile „verzi” si cum gestioneaza Invalda INVL aceste riscuri? 

Sunt mai multe. Birocratia si procesele indelungate de obtinere a autorizatiilor de exemplu. Intarzierile in obtinerea autorizatiilor de constructie pot influenta semnificativ performanta financiara a proiectului si pot reduce atractivitatea acestuia pentru investitori. Necesitatea investitiilor in retelele electrice la fel ar trebui luata in consideratie. Extinderea si modernizarea retelelor electrice pot necesita cheltuieli suplimentare semnificative, ceea ce poate afecta structura financiara a proiectului si rentabilitatea acestuia. Un alt risc este volatilitatea preturilor la energie. Fluctuatiile preturilor pot influenta semnificativ profitabilitatea proiectelor de energie „verde”. Cresterile sau scaderile bruste ale preturilor pot afecta rezultatul financiar. La fel, suprasaturarea pietei energiei „verzi” reprezinta un risc. In anumite regiuni unde predomina energia solara sau eoliana, suprasaturarea pietei ar putea duce la preturi reduse sau chiar negative pentru electricitate si, in cele din urma, la rezultate financiare negative pentru proiecte. 

Pentru a aborda aceste riscuri, este esential sa dezvoltati o strategie flexibila care sa tina cont de posibile schimbari in reglementari, preturile energiei si competitia de pe piata. De asemenea, diversificarea investitiilor in diferite tipuri de tehnologii „verzi” si regiuni poate contribui la reducerea unor riscuri asociate cu suprasaturarea pietei.

Care sunt principalele tendinte si inovatii in domeniul tehnologiilor „verzi” si pe care le considerati cele mai promitatoare pentru investitii? 

Pe termen lung, oportunitati semnificative se afla in investitii in diverse sisteme de stocare a energiei la scara larga, capabile sa stocheze energie in perioadele de preturi scazute si sa o furnizeze pe piata in perioadele de preturi ridicate, pentru a echilibra dinamica pietei. De asemenea, cred in potentialul dezvoltarii productiei de hidrogen „verde”, care aduce perspective semnificative in domeniul energiei sustenabile.

Care este strategia Invalda INVL pe termen lung in domeniul tehnologiilor „verzi” si ce rol joaca aceasta in portofoliul grupului? 

Intentionam sa continuam strategia noastra de investitii in tehnologiile „verzi” in cadrul portofoliului nostru actual. Am strans deja 61,4 milioane de euro in fondul nostru si ne concentram pe dezvoltarea proiectelor existente. Planul nostru este sa aducem aceste proiecte la finalizarea cu succes inainte de a lua in considerare posibilitatea atragerii de noi fonduri. In prezent, totalul activelor gestionate de noi se ridica la 2 miliarde de euro, iar in cadrul tehnologiilor „verzi” avem deocamdata o parte minora de investitii. Cu toate acestea, suntem convinsi ca domeniul tehnologiilor „verzi” va inregistra o dezvoltare prioritara in viitor, iar cota noastra in acest domeniu va creste treptat. 

Povestiti-ne despre investitiile sustenabile in Romania. 

In prezent, dezvoltam activ proiecte in Romania, care presupun o capacitate totala de 450 de megawati de panouri solare. Din aceasta cifra, mai mult de 100 de megawati au primit deja autorizatie de constructie. Noi am inceput acest tip de investitii in Polonia, insa in contextul evenimentelor legate de inceputul razboiului din Ucraina, costurile proiectelor noastre din Polonia au crescut semnificativ. Aceasta situatie ne-a indemnat sa ne reorientam catre piata din Romania, care, in comparatie cu Polonia, nu era atat de populara in domeniul tehnologiilor „verzi” pana atunci.

Planificati sa extindeti aceste investitii in afara Poloniei si Romaniei? 

Cel mai probabil, urmatorul fond va fi si mai mare, si cu el planificam sa investim in energia sustenabila si in alte tari europene.

Cum planificati sa mariti investitiile in tehnologiile „verzi” si care sunt obiectivele Invalda INVL in domeniul investitiilor sustenabile pentru viitor? 

Aici exista un ciclu specific, care implica faptul ca promisiunea de a obtine profit pentru investitori si realizarea cu succes a planurilor duce adesea la extinderea activitatii si la cresterea investitiilor atrase. In acest context, extinderea strategica poate oferi o oportunitate de a atrage fonduri suplimentare. Astazi, este important ca fiecare afacere sa se concentreze atat pe crearea de profit, cat si pe protejarea mediului inconjurator. Indiferent de sectorul in care investim, trebuie sa luam in considerare impactul asupra mediului si sa ne straduim sa facem afacerea mai durabila si mai responsabila din punct de vedere ecologic. In esenta, investitiile in orice tip de afacere implica acum planuri bine gandite pentru integrarea practicilor durabile si „verzi”. Acest lucru nu ajuta doar la atingerea obiectivelor financiare, ci si la asigurarea unei dezvoltari mai sustenabile pe termen lung in contextul aspectelor ecologice si sociale.

https://invaldainvl.md/

*Acest articol este un produs comercial