A escaladat cu usurinta cel mai inalt punct al pamantului, dar nu la fel de usor a reusit sa invinga coronavirusul. Este povestea unui ghid montan, care desi duce un mod de viata sanatos, avand drumetii prin munti si cele mai spectaculoase locuri de pe pamant, s-a infectat cu noul coronavirus si a stat cateva zile in sectia de terapie intensiva.

Publicat:21.11.2020, 16:07

Alexandru Cojocari este un ghid montan cunoscut printre toti amatorii de drumetii si senzatii tari. Acesta a reusit pana la ai sai 41 de ani, sa cucereasca Everestul, sa viziteze muntii Alpi, Pirinei, si multe alte locuri frumoase din intreaga lume, care iti taie respiratia. Ducea un mod De viata activ si sanatos, respira cel mai proaspat si curat aer si credea ca are cei mai puternici plamani, pana cand s-a infectat cu noul coronavirus.

Alexandru COJOCARI, GHID MONTAN: “A 10-a zi imi era deja foarte greu sa respir. Respiram cate putin. Eu merg la munte, sunt om activ, pot inspira in piept adanc dar aici nu puteam respira. Doar 10-15% din volumul plamanilor.”

Acum trei saptamani, Alexandru a simtit un disconfort in gat, iar o zi mai tirziu a aparut si febra. Acesta a hotarat sa faca testul pentru a se asigura ca totul este in regula, dar a primit rezultat pozitiv.

Alexandru COJOCARI, GHID MONTAN: “Radiografia a aratat deja ca am simptome de pneumonie si mi-au recomandat medicii sa merg in spital.”

Timp de 10 zile, barbatul a fost internat la spitalul Sfantul Arhaghel Mihail din capitala, dar starea lui de sanatate nu se imbunatatea, ci se agrava, de aceea a fost transferat in sectia de reanimare de la spitalul Republican. Alexandru spune ca nu ii doreste nimanui sa ajunga acolo, pentru ca tabloul este ingrozitor.

Alexandru COJOCARI, GHID MONTAN: “In salon eram 12, 3 erau intubati cu aparat de ventilare artificiala. Stateau in coma, adica in pat cu capul in sus, nemiscati toata ziua. De doua ori pe zi veneau medicii si ii intorceau in stanga, in dreapta. Veneau cu aspirator sa scoata din plamani lichid.”

Barbatul spune ca cele trei zile la terapie intensiva au fost cele mai grele. Alexandru nu mai putea trage aer in tot pieptul, iar cand respira, avea dureri mari in piept. Acesta spune ca nivelul de saturatie a scazut pana la 85, de aceea a avut nevoie de masca de oxigen. Din fericire, nu a ajuns pana la intubare, ca alti pacienti din salon care nu au fost atat de norocosi.  

Alexandru COJOCARI, GHID MONTAN: “Cat am stat in spital vedeam oamenii care stau cate doua saptamani, a 10-a, a 12-a zi si ei erau in reanimare la terapie intensiva. Cineva elibera locul si peste jumatate de ora venea altul. Si nu erau numai batrini, erau de 40-50 de ani.”

Dupa 21 de zile de lupta continua cu coronavirusul, barbatul spune ca a reusit sa-l invinga, iar zilele trecute a revenit acasa. Tratamentul lui insa nu se incheie aici.

Alexandru COJOCARI, GHID MONTAN: “Am probleme cu stomacul si acum primesc alte medicamente ca sa restabilesc microflora si plus plamanii. Eu nu pot respira ca pana la boala. Ies afara, fac o plimbare de 15 min si sunt obosit.”  

Totusi, Alexandru spera ca se va face bine cat mai curand si ca va putea din nou cuceri cele mai inalte piscuri. Acesta spune ca este dezamagit si ingrijorat de indiferenta oamenilor care umbla fara masti si nu respecta masurile de protectie.  

Alexandru COJOCARI, GHID MONTAN: “Daca o sa avem cate 2-3 mii de bolnavi pe zi, sistemul nostru medical nu va rezista, nu vom avea locuri, nu vom avea apturi, nu vom avea medici care sa poata sa ne lecuiasca si va fi catastrofa.”  

Potrivit ministerului sanatatii, la moment, 253 de peroane se afla in stare extrem de grava, iar 47 sunt supusi ventilarii mecanice.