Criza provocata de coronavirus a scapat de sub control, in Spania. In doar 24 de ore, peste 650 de persoane au fost rapuse de boala, iar circa 8600 s-au infectat. Bilantul victimelor e sumbru si in Italia, cu 7500 de decese. Sunt, insa, si vesti bune. Autoritatile din peninsula anunta ca un barbat de 100 de ani s-a vindecat.

Publicat:26.03.2020, 19:18

”Asta este situatia la spitalul Gemelli din Roma! Pacientii sunt tratati in ambulante tinute in parcarea spitalului, dupa cum vedeti.”

De la o zi la alta, spitalele nou amenajate la Roma se umplu de pacienti. Ultimul a fost inaugurat ieri, dar deja 9 dintre cele 13 camere disponibile sunt ocupate cu bolnavi de Covid-19.

”Pacientii nu au cum sa fie scosi din ambulante pentru ca in spital nu mai sunt paturi.”

Grav este ca peste 5 mii de cadre medicale sunt in prezent infectate cu coronavirus in Italia, scrie presa straina. Presedintelui Institutului Superior de sanatate i se cere sa intervina imediat pentru a garanta instrumentele de protectie individuala pentru lucratorii sanitari.

Giuseppe CONTE, PREMIERUL ITALIEI: ”Sunt zile groaznice pentu tara noastra. In fiecare zi suntem nevoiti sa inregistram noi morti. Este o durere pentru comunitatea noastra care isi pierde oamenii cei mai fragili, cei mai vulnerabili.”

In Italia numarul deceselor a trecut de 7500, iar peste 74 de mii de persoane sunt infectate. Intre timp, Spania a devenit a doua tara cea mai afectata de pandemie, depasind China la numarul de decese. Potrivit ministerului Sanatatii din aceasta tara, sunt peste 4000 de morti, dintre care 655 in doar 24 de ore, in timp ce in China au fost doar 3281. Numarul imbolnavirilor a trecut de 56 de mii. Spitalele sunt pline de pacienti, iar medicii cer autoritatilor sa-i asigure cu echipament de protectie. Doctorii fac tot ce le sta in puteri ca sa-i vindece pe cei internati, iar fiecare caz in care boala e invinsa este salutat cu aplauze.

La un alt spital, o asistenta medicala, care a fost bolnava de Covid-19 s-a vindecat, iar cei care au tratat-o au fost chiar colegii ei.

Cott MCLEAN, CORESPONDENT CNN: ”In acest moment, cel mai mare spital din Madrid nu este de fapt un spital, ci un centru de expozitii, in care incap paturi pentru 5 mii de persoane infectate cu coronavirus. Dar nici morga nu e de fapt o morga. Cel mai mare patinoar din Madrid a fost transformat pentru a primi trupurile neinsufletite ale celor care mor cu sutele in fiecare zi.”

Astazi, autoritatile din Spania au decis prelungirea starii de urgenta cu inca 15 zile pana la data de 11 aprilie. Izolati in case, oamenii ies la balcoane pentru a aplauda eforturile medicilor din prima linie.