Un preot s-a imbolnavit de coronavirus, dupa ce a vizitat o manastire din Ucraina. Cei peste 20 de enoriasi care l-au insotit sunt acum suspecti. Totodata, un sat din Rascani si-a inasprit masurile de protectie, dupa ce in localitate au fost confirmate primele doua cazuri de Covid-19. Potrivit primarului, este vorba de un cuplu revenit din Franta, care a dat o petrecere.

Publicat:24.03.2020, 20:26

Preotul din Stefan Voda, care a organizat excursia la un lacas sfant din Ucraina a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Acesta impreuna cu alti enoriasi au revenit in tara pe 9 martie. 

Andrei KOZACIOC, SEFUL CENTRULUI DE SANATATE PUBLICA, CAUSENI:“Preotul e pozitiv si e internat in spitalul Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale pentru tratament. Matusca, sotia preotului, dupa cate stiu e testata negativ, referitor la copii ancheta este inca in desfasurare.” 

Potrivit Presedintelui Comisiei pentru situatii Exceptionale din Causeni, anume acest pelerinaj a si fost focarul infectiilor din sudul Moldovei.

Nicolae GORBAN, PRESEDINTELE COMISIEI PENTRU SITUATII EXCEPTIONALE, CAUSENI: “Acest focar, cum s-a spus anterior vine din acea deplasare, din Ucraina, Poceaev, care de fapt noua ne-a jucat festa in Raionul Causeni, dar nu numai, si in Transnistria, cum cunoastem Stefan Voda, Anenii Noi si Causeni.”

Iar in nordul tarii, la Braniste, Rascani au fost luate masuri de protectie sporite, dupa ce un cuplu s-a imbolnavit. Potrivit primarului, sotii au revenit din Franta.

Vasile ROLINSCHI, PRIMARUL COMUNEI BRANISTE:

“Au revenit duminica trecuta, au fost informati luni de mine, ca primar, politist, medicul de familie, am luat toate masurile de instiintare, marti se apuca sa faca zi de nastere.”

Ieri, sora femeii a apelat la 112 si impreuna cu sotul si copilul ei, care au fost la zi de nastere, au fost transportati la spital. Astazi la spital au ajuns si parintii femeii. Alte 11 persoane se afla izolate la domiciliu.

Vasile ROLINSCHI, PRIMARUL COMUNEI BRANISTE: “Am pus doua posturi de politie la intrarea si iesirea din sat s-o interzis, nu zicem ca ii carantina, am intreprins masurile de rigoare, care trebuiau.” 

 In regim de carantina se afla 4 localitati din tara.