<p>Vehiculele blindate ale Armatei Nationale, alaturi de echipajele politistilor sunt pe strazi, dar si la intrarile in parcurile din capitala. Acestea atentioneaza oamenii sa respecte restrictiile impuse in capitala, dar mesajele rasuna cu intrerupere. Cand e pauza de masa, care dureaza doua ore, e liniste in oras.</p>

Publicat:26.03.2020, 23:13

Acest mesaj rasuna pe strazile din capitala si informeaza populatia despre masurile de precautie ce trebuie respectate pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. 

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: "In aceste momente, echipa formata dintr-o masina de politie de patrulare si trei masini blindate a armatei nationale, patruleaza sectorul centru de care este responsabil, timp de 30 de minute, dupa care se intorc la locul de pornire, fac o pauza de 20 de minute si isi reiau activitatea pana la ora opt."

Vadim TARANU, OFITER DE PATRULARE, COMPANIA DE ESCORT SI MISIUNI SPECIALE:

"-Este o inregistrare audio si in limba rusa si in romana, sa fie pe intelesul tuturor. Mergem o coloana organizata, care nu fac nimic, ne insotesc pentru a responsabiliza cetatenii din municipiul Chisinau. 

- Opriti masini, opriti oamenii pe strada?

- Doar informam prin aparatul."

Tehnica militara a fost scoasa in ajutorul echipajelor de politie, ne spune unul dintre plutonierii care participa astazi la patrularea sectorului centru.

Suntem ca sprijin al ministerului apararii. 

Avem o ruta stabilita, o cunoastem de dimineata, patrulam de la ora 7:30 pana la 20:00, o pauza de masa. Daca vedem mai multe persoane intr-un loc, sa-i prevenim sa respecte distanta pentru protectia lor.

-De ce este nevoie de o masina blindata?

-Nu este o masina blindata, este o masina de transport, chiar nici blindata usor, este tehnica militara si cu acestea suntem dotati si cu ele ne transportam. 

Iar daca initial, vehiculele armatei nationale care circulau prin oras, aveau mitraliere, acum acestea lipsesc.

Radu CAPESTRU, PLUTONIER:

"O tehnica militara este dotata cu mitraliera, orice tehnica are instalata o mitraliera sau un tip de arma. Noi la indicatii am demontat-o si am scos mitralierele ca sa nu apara temeri de la populatie. 

-Cat vor dura aceste patrulari?

-Nu cunosc, de la seful superior o sa aflam.

-Zilele urmatoare patrulati?

-Nu cunosc."

Potrivit centrului Operational de Comanda al Armatei Nationale, circa 300 de soldati si 32 de unitati de tehnica militara din dotarea armatei, impreuna cu echipajele Inspectoratului National de Patrulare al IGP si Inspectoratului General de Carabinieri, patruleaza si monitorizeaza respectarea masurilor impuse de autoritati in mai multe localitati din tara.