Astazi se implinesc 77 de ani de la primul atac nuclear din istorie. Mii de oameni s-au adunat in aceasta dimineata in parcul pacii din orasul Hiroshima, unde au tinut un minut de reculegere pentru cele peste 140 de mii de victime ucise de o bomba atomica. Secretarul general al ONU a tinut un discurs in fata multimii si a indemnat liderii lumii sa-si retraga armele nucleare din arsenalele lor.

Publicat:06.08.2022, 18:37

Clopotele au rasunat astazi la 8 si 15 minute, ora la care pe 6 august 1945 un bombardier american a lansat o bomba nucleara asupra orasului Hiroshima. Mii de oameni au venit sa comemoreze victimele catastrofei si au tinut un minut de reculegere in memoria lor.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat astazi la Hiroshima, avertizeaza ca omenirea “se joaca cu un pistol incarcat” si face apel catre liderii lumii sa-si retraga armele nucleare din arsenalele lor.

Antonio GUTERRES, SECRETARUL GENERAL AL ONU: „77 de ani in urma, zeci de mii de oameni au fost ucisi pe neasteptate in acest oras. Femei, copii si barbati au fost incinerati intr-un foc infernal. Cladirile s-au transformat in tarana. Supravietuitorii au fost blestemati cu o mostenire radioactiva.”

Aproximativ 140.000 de persoane au murit in urma bombardamentului de la Hiroshima din 6 august 1945, un bilant care ii include si pe cei care au supravietuit exploziei, dar au murit ulterior din cauza radiatiilor. Trei zile mai tarziu, Statele Unite au lansat o alta bomba nucleara asupra orasului-port japonez Nagasaki, omorand aproximativ 74.000 de persoane si punand capat celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.