Incepand de vineri (15 martie 2023) si pana duminica (17 martie 2023), rusii sunt asteptati la urne pentru a-si exprima preferintele in alegerile prezidentiale. Favorit este nimeni altul decat Vladimir Putin.

Publicat:15.03.2024, 08:42

Asadar, Rusii se indreapta spre urne in urmatoarele trei zile pentru alegerile prezidentiale care ii vor oferi lui Vladimir Putin un al cincilea mandat la putere. Adversarii lui Putin sunt atent selectionati de Kremlin si nu rearezinta nicio amenintare reala la adresa legimitatii sale.

Rusii vor vota de vineri pana duminica in cele 11 fuse orare ale tarii - de la regiunile din extremul est, in apropiere de Alaska, pana la exclava vestica Kaliningrad de pe coasta baltica - si in cele 88 de subiecte federale ale sale, inclusiv in partile din Ucraina ocupata, anexate ilegal de Rusia dupa ce aceasta a lansat invazia sa la scara larga in urma cu mai bine de doi ani, noteaza CNN.

Presa de peste Ocean aminteste ca majoritatea candidatilor din opozitie sunt fie morti, fie incarcerati, fie exilati, fie li s-a interzis sa candideze, fie sunt pur si simplu figuri simbolice.

Astfel, un nou triumf al lui Putin este garantat.

Realegerea lui Putin i-ar prelungi domnia pana cel putin in 2030. In urma modificarilor constitutionale din 2020, el ar putea candida din nou si ar putea ramane la putere pana in 2036, ceea ce i-ar asigura locul de cel mai longeviv conducator al Rusiei de la dictatorul sovietic Iosif Stalin incoace.

Apelul lui Putin pentru rusi

Vladimir Putin a chemat joi poporul rus sa dea dovada de "patriotism" indemnand populatia sa mearga la vot pentru alegerile prezidentiale programate in Rusia intre 15 si 17 martie.

„Vreau sa subliniez faptul ca, in tara noastra, puterea vine de la popor. Este o prevedere cheie din Constitutie, care vrea sa spuna ca doar voi, cetatenii Rusiei, puteti decide soarta Patriei-Mama”, a declarat Putin.

„Va cer sa iesiti la vot si sa va exprimati pozitia civica si patriotica, sa votati pentru candidatul pe care l-ati ales” - i-a indemnat Putin pe rusi.

„Sunt convins ca intelegi prin ce perioada dificila trece tara noastra acum, ce provocari complicate avem de infruntat in aproape toate domeniile. Si, pentru a continua sa le raspundem cu demnitate, pentru a depasi cu succes dificultatile, trebuie sa ramanem uniti si increzatori in noi insine”, a mai spus el.