Armata Populara de Eliberare chineza efectueaza „simularea unui atac asupra insulei” in manevrele efectuate sambata in jurul Taiwanului, au declarat fortele armate taiwaneze, citate de DPA, informeaza Agerpres.

Ultimul update: 06.08.2022, 20:51 Publicat:06.08.2022, 20:50

Ministerul Apararii din Taipei a raportat ca numeroase avioane militare si nave de razboi operau in apropiere de Taiwan. Unele dintre ele au traversat linia de mijloc neoficiala larga de 130 km din Stramtoarea Taiwan, care separa continentul de insula si este in cea mai mare parte respectata de ambele parti.

Ca raspuns, armata din Taiwan a trimis avioane, a transmis avertismente prin radio si a mobilizat sisteme de aparare antiracheta pentru a urmari avioanele armatei chineze.

Consiliul Afacerilor Continentale, agentia guvernamentala din Taiwan pentru politicile cu Beijingul, a protestat puternic fata de simularea Chinei, cerand oprirea imediata a provocarii iresponsabile.

China a lansat manevrele in jurul insulei democratic autoguvernate ca raspuns la vizita presedintei Camerei Democratilor din SUA Nancy Pelosi in Taiwan. Aceasta a fost vizita oficialului american cu cel mai inalt rang intr-un sfert de secol, aminteste DPA.

Beijingul considera Taiwanul ca parte a teritoriului sau si respinge vehement contactele oficiale dintre alte tari si Taipei.

Pana sambata dupa-amiaza, cel putin 20 de avioane de lupta chineze si 14 nave ale marinei Chinei au fost detectate in spatiul aerian al Taiwanului si in stramtoare, a declarat Ministerul Apararii din Taiwan.

Potrivit ministerului, 14 avioane de razboi chineze au traversat linia de mijloc.

Vineri, Armata Populara de Eliberare a trimis un „numar record” de 68 de avioane militare si 13 nave in apele din apropierea insulei, a anuntat armata Taiwanului.

Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a condamnat pe Twitter ceea ce el a numit o „escaladare periculoasa a amenintarii militare” care „distruge pacea & stabilitatea in regiune & trebuie condamnata”.

Ca parte a exercitiilor sale militare, care urmeaza sa se incheie duminica, armata chineza a lansat de asemenea 11 rachete balistice in directia Taiwanului, dintre care una a zburat direct deasupra insulei si a trecut aproape de capitala Taipei pentru prima data.

Alte cinci rachete au cazut la est de Taiwan in zona economica exclusiva a Japoniei, intr-un gest vazut pe larg ca un avertisment catre Tokyo pentru a ramane in afara conflictului.

China a suspendat dialogul cu SUA asupra actiunii climatice si anumitor chestiuni militare, in timp ce a oprit cooperarea in probleme precum lupta impotriva crimei organizate, drogurilor si repatrierea imigrantilor ilegali.

In plus, Beijingul a impus sanctiuni nespecificate presedintei Camerei Pelosi si membrilor familiei sale, acuzand-o de „amestec serios in treburile interne”.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: