Un asteroid de dimensiunea unui camion de marfa va trece de Pamant intr-una dintre cele mai apropiate astfel de intalniri inregistrate vreodata - ajungand la o zecime din distanta de pe orbita majoritatii satelitilor de comunicatii, scrie The Guardian, transmite stirileprotv.ro

Publicat:26.01.2023, 09:57

NASA a spus ca asteroidul recent descoperit va trece la 2.200 de mile (3.600 km) deasupra varfului sudic al Americii de Sud, la 19.27, ora de est a SUA, joi (12:27 GMT vineri).

Potrivit NASA, nu vor fi sanse de a lovi Pamantul. Chiar daca s-ar apropia mult, oamenii de stiinta au spus ca cea mai mare parte ar arde in atmosfera, bucati mai mari ar putea cadea ca meteoriti.

Sistemul de evaluare a riscurilor de impact al NASA, numit Scout, a exclus rapid un impact, a declarat dezvoltatorul sau, Davide Farnocchia, inginer la Jet Propulsion Laboratory al agentiei din Pasadena, California, potrivit News.ro.

"Dar, in ciuda celor foarte putine observatii, a fost totusi capabil sa prezica ca asteroidul va trece extraordinar de aproape de Pamant”, a spus Farnocchia. „De fapt, aceasta este unul dintre obiectele care s-au apropiat cel mai mult de Pamant din randul celor inregistrate vreodata".

Descoperit sambata, asteroidul cunoscut sub numele de 2023 BU se crede ca are o diametru intre 3,5 m si 8,5 m.

A fost observat pentru prima data de acelasi astronom amator din Crimeea, Ghenadi Borisov, care a descoperit o cometa interstelara in 2019. In cateva zile, zeci de observatii au fost facute de astronomi din intreaga lume, permitandu-le sa stabileasca cu precizie traiectoria asteroidului.

Acea traiectorie va fi modificata drastic de gravitatia Pamantului pe masura ce trece. In loc sa graviteze in jurul Soarelui la fiecare 359 de zile, acesta se va muta pe o orbita eliptica care va dura 425 de zile, potrivit NASA.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.