O masina a lovit, luni seara, o multime de simpatizanti ai politicianului Joseph Boakai, declarat invingator in alegerile prezidentiale din Liberia cu cateva ore mai devreme, scrie stirileprotv.ro

Publicat:21.11.2023, 08:28

Sunt cel putin zece victime, morti potrivit Partidului Unitatii, raniti conform politiei, noteaza AFP, scrie Agerpres.

„Zece persoane sunt moarte la ora la care va vorbesc”, a declarat pentru AFP Mohammed Ali, purtatorul de cuvant al formatiunii lui Boakai, Partidul Unitatii, adaugand ca nu are nicio indoiala ca a fost un act deliberat al soferului, care a fugit.

Un responsabil al politiei, Melvin Sacko, a afirmat ca vehiculul a intrat in oameni si a luat foc. El nu a comentat numarul exact al victimelor, dar a indicat ca cel putin 16 persoane, 12 barbati si patru femei, au fost internate in aceeasi unitate medicala.

Politia incearca sa localizeze alte victime in alte spitale, a declarat el pentru AFP la telefon.

Imagini video postate pe retelele de socializare arata numeroase persoane insangerate intinse la pamant, unele primind ingrijiri, altele nemiscate.

Aceste fapte s-au petrecut chiar in seara proclamarii de catre comisia electorala nationala a victoriei la limita a lui Boakai in turul al doilea doi al alegerilor prezidentiale din 14 noiembrie in fata presedintelui in exercitiu, George Weah.

Simpatizanti ai lui Boakai sarbatoreau victoria in fata sediului partidului din centrul capitalei Monrovia, cand, intre orele 21.00 si 22.00, ora locala (si GMT), un vehicul parcat in apropiere si-a aprins farurile, apoi si-a stins luminile si a izbit multimea, a relatat Mohammed Ali, bazandu-se pe marturii.

„Nu stim cine a facut asta, dar ne vine greu sa credem ca masina a avut o problema tehnica ori ca i s-au defectat franele din moment ce ni s-a spus ca era parcata (in apropiere), a aprins farurile inspre suporteri, iar apoi i-a lovit”, a spus purtatorul de cuvant.

La solicitarea AFP, politistul a raspuns ca „o ancheta este in curs de desfasurare”. „Nu stim unde este soferul”, a adaugat Sacko.

Partenerii straini ai Liberiei au salutat desfasurarea pasnica a votului. Dar alegerile au fost marcate de ingrijorari privind posibile violente dupa anuntarea rezultatelor intr-o tara iesita in 2003 dintr-un lung razboi civil.