Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers in mijlocul soldatilor aflat in linia frontului insotit de o echipa de jurnalisti.

Publicat:20.02.2022, 15:01

Echipa BBC l-a insotit pe presedintele Ucrainei timp de doua zile in care oficialul a avut diverse intalniri, dar a mers si in randul soldatilor.

Jurnalistii scriu ca ideea ca Rusia sa bombardeze Kievul pare inca exagerata, dar scriu despre violentele din estul Ucrainei.
Odata ajuns in randul soldatilor, presedintele a primit o arma si o casca.

“In prima linie in Shyrokyne, presedintele Zelensky a impartit ceaiul si a discutat cu soldatii”, noteaza jurnalistii, care amintesc ca zona era candva o destinatie populara de vacanta, dar ca in ultimii ani a fost umbrita de lupte, strazile fiind inlocuite partial de transee adanci si noroioase, iar cladirile fiind abandonate in mare parte.

Un soldat povesteste ca parintii lui sunt ingrijorati de evenimentele recente si ca suna in mod constant sa-l verifice.

“El insusi parea nerabdator sa se intalneasca cu presedintele: pe masa erau farfurii cu branza si sandvisuri cu salam zaceau neatinse”, noteaza BBC, adaugand ca exact in ziua accea s-au intensificat bombardamentele in zona, iar o racheta a daramat peretele unei gradinite. De atunci, numarul incalcarilor de incetare a focului a crescut.
Echipa presedintelui a spus jurnalistilor BBC ca personalul sau de securitate nu era de acord cu calatoriile sale cu risc ridicat, dar ca Zelensky a insistat sa le efectueze.

Marturisiri facute de Zelensky jurnalistilor 

BBC mai spune ca presedintele a reusit sa proiecteze o stare de calm, dar ca in unele momente “frustrarea lui fata de aliatii Ucrainei a aparut rapid la suprafata”.

Unele tari preseaza in mod clar Kievul sa faca compromisuri pe care le considera imposibile, inclusiv renuntarea la obiectivul de mult timp de a adera la NATO.

“’Nu putem inchide ochii in fiecare zi si in fiecare an si sa spunem ca doar Rusia nu vrea sa ne vada acolo’, mi-a spus la un moment dat domnul Zelensky. ‘Exista si membri NATO care sustin Rusia in acest sens’”, a notat jurnalista Sarah Rainsford.

Chiar zilele trecute, cancelarul german a subliniat ca aderarea Ucrainei la NATO nu ar trebui sa fie o problema, deoarece „nu este pe ordinea de zi” deocamdata.

Dar Moscova cere garantii scrise ca vecinul sau va fi exclus din alianta pe viata, dar pentru Kiev, a fi de acord cu asta este imposibil.

Presedintele Zelensky a vorbit despre pretul pe care Ucraina l-a platit deja pentru ca a incercat sa se elibereze de stransoarea Moscovei: peste 14.000 de vieti pierdute, precum si Crimeea si Donbasul, si peste doua milioane de persoane au fost stramutate.

Sursa: