Cancelarul Karl Nehammer anunta ca Austria isi mentine veto-ul impotriva extinderii Spatiului Schengen, atat timp cat acesta nu functioneaza, transmite agentia de presa austriaca APA, citata de g4media.ro.

Publicat:21.01.2023, 19:39

”Atat timp cat spatiul Schengen nu functioneaza, si, spre exemplu, Germania desfasoara controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedeaza si multe alte state europene, nu putem extinde acest Spatiu. Veto-ul Austriei ramane, de aceea, in vigoare, pana cand situatia se va schimba fundamental”, a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA.

Declaratia lui Nehammer vine cu doua zile inainte de vizita acestuia si a ministrului de Interne austriac la granita dintre Bulgaria si Turcia.

”Bulgaria are nevoie de sprijin rapid si adecvat pentru protectia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontiera al Greciei poate servi ca model (…) Numarul mare de migranti retinuti in Austria arata ca sistemul Schengen este nefunctional, iar, atat timp cat acest sistem si protectia frontierelor externe nu functioneaza, nici nu poate exista o extindere”, a mai spus cancelarul austriac Karl Nehammer.

Jurnalistul Oliver Grimm, corespondentul „Die Presse” la Bruxelles, scria intr-un scurt articol de opinie, ca seful guvernului, cancelarul Karl Nehammer, se va razgandi in privinta blocarii accesului Romaniei la Schengen inca din luna februarie, imediat ce vor trece alegerile din Austria Inferioara, si arata ca principalul argument pentru care o va face va fi de natura economica.

Cancelarul Austriei si presedintele Bulgariei s-au afisat public in prima zi a acestui an, subliniind ”buna colaborare” dintre cei doi, in urma scandalului de la finalul anului 2022, cand Nehammer s-a opus intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

De asemenea, Karl Nehammer a avut o iesire care a tradat o iritare foarte mare atunci cand a fost intrebat de un jurnalist de la televiziunea publica austriaca atat despre performanta guvernului sau, cat si despre opozitia fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, potrivit publicatiilor austriece Der Standard si Kurier.