Maine, cand ceasul va bate miezul noptii la Bruxelles, Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana. Moldovenii care au cetatenie romana trebuie sa obtina pana in luna iunie, 2021, un nou statut de sedere, daca vor sa ramana in Marea Britanie. Pana acum, peste 400 de mii de romani au depus deja dosarele.

Publicat:30.01.2020, 21:27

Dan MIHALACHE, AMBASADORUL ROMANIEI IN REGATUL UNIT: „In ceea ce priveste regimul liberei circulatii, cel putin deocamdata, pana la 31 decembrie, nu se schimba nimic. Deci e vorba de a intra in Marea Britanie cu acelasi tip de documente, respectiv cartea de identitate romaneasca, pe de o parte, sau pasaport, in cazul in care il detin.”

Iar cetatenii romani care vor sa se stabileasca in Marea Britanie trebuie sa obtina statut de rezident permanent sau de stabilire provizorie. Potrivit autoritatilor britanice, pana la 31 decembrie 2019, peste 400 de mii de romani au depus deja dosarele. Statutul de rezident va putea fi obtinut de cetatenii europeni care au avut resedinta in Marea Britanie timp 5 ani sau mai mult. 

Dan MIHALACHE, AMBASADORUL ROMANIEI IN REGATUL UNIT: „acestia vor putea aplica pentru a obtine cetatenia MArii Britanii.”

Cei care au stat in Marea Britanie mai putin de 5 ani vor putea aplica pentru statut de stabilire provizorie. Ulterior, acestia vor avea dreptul de sedere doar pentru cinci ani, iar apoi vor putea sa aplice pentru statutul de rezident care nu se acorda automat.

Procedura de depunere a cererilor pentru statutul de rezident permanent a inceput in martie 2019 si se va incheia pe 30 iunie 2021. Potrivit datelor oficiale prezentate de Londra, pana acum, peste doua milioane de cetateni straini au obtinut deja statutul care le permite sa traiasca, sa munceasca sau sa studieze in Regatul Unit, dupa iesirea tarii din blocul comunitar. Dupa 47 de ani, Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana maine, la miezul noptii.