Puterea lui Putin nu exista in vid. Business Insider prezinta 14 dintre cei mai mari sustinatori ai sai, de la oligarhi, la lideri mondiali. Fara ei, fostul agent KGB nu ar fi ajuns atat de puternic.

Publicat:25.11.2022, 12:58

Presedintele rus Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie 2022 un atac neprovocat asupra Ucrainei, dar invazia a fost doar punctul culminant a doua decenii la putere care au fost posibile si datorita unor lideri mondiali, miliardari si alte figuri influente.

Putin, un ofiter sovietic al KGB-ului devenit politician, a ramas efectiv la putere de peste doua decenii. A indeplinit primele doua mandate ca presedinte al Rusiei in perioada 2000-2008 si a fost ales din nou presedinte in 2012. De asemenea, a fost prim-ministru rus in perioada 1999-2000 si 2008-2012.

In ultimul sau mandat de presedinte, Vladimir Putin a escaladat dramatic conflictul cu Ucraina, inclusiv cu anexarea prin forta a Crimeei in 2014, o miscare considerata ilegala si ilegitima de cea mai mare parte a lumii.

Ce inseamna Putin: dizidenti ucisi, democratie putreda in Rusia si influentarea alegerilor din alte tari 
Timpul petrecut de Putin la putere a fost, de asemenea, afectat de informatii despre uciderea dizidentilor, putrezirea constanta a democratiei in Rusia si interferenta in alegerile straine, inclusiv in SUA.

Cu toate acestea, personalitati influente au continuat sa-l sustina pe Putin, fie prin sprijin direct, cum ar fi parteneriate comerciale sau, pur si simplu, dependenta de produsele energetice rusesti, fie indirect, reluand fara nicio critica punctele sale de discutie sau permitandu-i sa procedeze relativ necontrolat.

Iata cateva dintre figurile cheie care i-au permis lui Putin ramanerea pentru atata timp la putere.

Dmitri Medvedev

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a fost in pas cu Putin – predecesorul si succesorul sau prezidential – in ceea ce priveste eforturile de razboi ale tarii de la invazia din februarie.

Medvedev, un apropiat al lui Putin, care a lansat amenintari cu genocid impotriva Ucrainei, a fost ales presedinte in 2008, dupa primele doua mandate ale acesteia din urma. Constitutia Rusiei de la acea vreme l-a limitat pe Putin la doua mandate consecutive, dar el a reusit sa mentina puterea in administratia lui Medvedev, fiind prim-ministru din 2008 pana in 2012.

Cand Putin si-a recastigat presedintia in 2012, in cadrul unor alegeri afectate de acuzatii de frauda, Medvedev i-a luat locul ca prim-ministru, functie pe care a detinut-o pana in 2020, cand a demisionat pentru a usura eforturile lui Putin de a revizui constitutia Rusiei.

Putin l-a numit vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, functie pe care o detine si astazi.

Medvedev a oferit un sprijin din ce in ce mai agresiv pentru invazia lui Putin in Ucraina, emitand mai multe declaratii belicoase despre conflict, precum si despre arsenalul nuclear al Rusiei. In iunie, Medvedev a amenintat ca Rusia va atinge „tinte in Occident”, dupa ce SUA au fost de acord sa furnizeze Ucrainei sisteme avansate de rachete si ulterior si-a exprimat dorinta de a „disparea” toti inamicii Moscovei.

In septembrie, el a reiterat amenintarile nucleare usor voalate ale lui Putin, subliniind ca avertismentul acestuia „cu siguranta nu a fost o cacealma”, iar ulterior a incadrat razboiul neprovocat al Rusiei in desfasurare drept un conflict sacru cu Satana.

Serghei Soigu

Prieten vechi si loial al lui Putin, ministrul Apararii Serghei Soigu a fost odata considerat un posibil succesor al presedintelui rus.

Dar, in calitate de oficial responsabil pentru razboiul Rusiei in Ucraina, Soigu a devenit un paratrasnet pentru critici pe fondul efortului de razboi adesea esuat.

Soigu a avut o ascensiune constanta prin elita Rusiei, folosind relatiile sale apropiate cu oameni puternici, inclusiv primul presedinte al Rusiei, Boris Eltin, si apoi Putin insusi. Prietenia lui Soigu si Putin parea sa depaseasca politica: cei doi petreceau adesea vacanta impreuna in padurile Siberiei, unde mergeau la pescuit si la drumetii.

In ciuda faptului ca nu a servit niciodata in armata, Soigu a executat de ani de zile aspiratiile de aparare ale lui Putin, conducand invazia si anexarea Crimeei in 2014 si contribuind la interventia Rusiei in Siria in anul urmator.

Occidentul l-a sanctionat pe Soigu la doar o zi dupa invazia neprovocata de catre Rusia a Ucrainei. Insa lunile de esecuri in crestere ale armatei ruse au starnit zvonuri despre o ruptura intre Putin si Soigu. Chiar si asa, Soigu a ramas tacut, in ciuda rolului sau aparent de tap ispasitor al lui Putin.

„Soigu este dispus sa fie practic vesta antiglont a lui Putin”, a declarat Mark Galeotti, care conduce compania de consultanta Mayak Intelligence.

Nikolai Patrusev

Nikolai Patrusev, care serveste ca secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, este un alt aliat de multa vreme al lui Putin si unul dintre putinii oameni la putere despre care se stie ca au increderea presedintelui.

Patrusev si Putin sunt vechi camarazi KGB, a caror relatie dateaza din 1998 si este considerat unul dintre cei mai puternici ”siloviki”, asa cum sunt cunoscuti asistentii apropiati care sustin forta. Galeotti a declarat pentru The Washington Post in iulie ca Patrusev a fost multa vreme „diavolul de pe umarul lui Putin, care ii sopteste otrava la ureche”.

De cand a inceput razboiul, Patrusev a intreprins mai multe calatorii in strainatate in numele efortului de razboi al Rusiei, vorbind in numele lui Putin pe o varietate de subiecte, pe masura ce presedintele in varsta de 70 de ani devenea din ce in ce mai retras.

„Ideile lui stau la baza deciziilor luate de Putin”, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatorul companiei de consultanta politica rusa R.Politik. Patrushev ”este una dintre putinele figuri pe care Putin le asculta”.

De la invazie, Patrusev a aparut ca un lider de incredere si un promotor public frecvent al razboiului din Rusia. Proeminenta sa pe scena globala a starnit intrebari cu privire la obiectivele sale personale si daca ar putea cauta sau nu puterea lui Putin pentru el insusi.

Kremlinul a respins sugestiile potrivit carora secretarul pentru securitate si-ar fi adunat noi puteri, dar unii experti in informatii il considera pe Patrusev drept inlocuitorul probabil al lui Putin in cazul in care presedintele se imbolnaveste.

Oligarhii rusi

Zeci de oligarhi rusi au fost printre primii care au fost loviti de sanctiuni occidentale imediat dupa invazie, din cauza legaturilor lor stranse cu presedintele Putin.

Multi dintre acesti oameni de afaceri rusi ultrabogati au contribuit la alimentarea ascensiunii meteorice a lui Putin la putere si l-au ajutat sa se mentina acolo.

Cativa dintre oligarhii „originali” si-au adunat puterea in timpul reformelor Perestroika aduse economiei si sistemului politic al Rusiei la sfarsitul anilor 1980. Dupa caderea Uniunii Sovietice, acesti barbati au cumparat de la stat companii industriale, umplandu-si buzunarele si sporindu-si influenta.

Cand Putin a preluat presedintia in 2000, a promis ca va reprima coruptia din guvern, exiland anumiti oligarhi. Dar cei care i-au ramas prieteni lui Putin – si care au jurat ca vor ramane in afara politicii – au reusit sa devina si mai bogati, lasandu-l pe Putin cu masinatiunile sale politice, fara prea multe controale.

Un nou val de elite rusesti din serviciile de securitate a aparut in anii 1990. Aceste elite cvasi-militare vor ajunge sa fie cunoscute ca ”silovarhi” - o combinatie a cuvantului oligarh si siloviki, o referire la armata rusa.

Hugo Crosthwaite, analist principal la firma de informatii de securitate Dragonfly, a spus ca siloviki fac mai mult parte din cercul apropiat al lui Putin si partial din regimul sau.

„Siloviki sunt in cele din urma mai aproape de presedinte decat sunt oligarhii”, a spus el

Dar unii dintre acesti siloviki si oligarhi detin mai multa „putere Putin” decat altii.

Roman Abramovici

Roman Abramovici a devenit unul dintre cei mai celebri oligarhi ai Rusiei datorita detinerii anterioare a Chelsea Football Club, o echipa de fotbal de top din Londra, pe care a controlat-o timp de aproape doua decenii.

In ultimele luni, Abramovici s-a trezit in centrul atentiei dupa ce a fost sanctionat de Uniunea Europeana si Regatul Unit in urma invaziei Rusiei in Ucraina. In timp ce oficialii occidentali ii confiscau numeroasele bunuri, inclusiv iahtul sau masiv, Abramovici actiona ca un trimis neoficial in discutiile de pace dintre Rusia si Ucraina din primavara.

Desi nu este un membru oficial al echipei de negocieri, accesul lui Abramovici la astfel de conversatii ofera o perspectiva asupra a ceea ce se crede a fi relatia lui stransa cu Putin. Oficialii europeni spun ca Abramovici are „acces privilegiat” la presedintele rus si a mentinut legaturi stranse cu Putin de zeci de ani.

Abramovici insusi a negat in mod repetat orice legatura financiara cu Putin sau o relatie stransa cu presedintele. Dar oficialii occidentali spun ca oligarhul si afacerile sale au primit „tratament preferential si concesii” de la Putin, inclusiv scutiri de taxe si granturi.

The Times of London a raportat ca Abramovici s-a intalnit cu Putin in martie si i-a inmanat presedintelui o nota scrisa de mana de la presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, in care cauta pacea, pe care Putin a respins-o prompt.

Ghenadi Timcenko

Timcenko, un comerciant miliardar si om de afaceri care s-a confruntat cu sanctiunile SUA inainte de invazia Rusiei, este un alt oligarh de seama, cu legaturi stranse cu Putin. Al saselea cel mai bogat om din Rusia, Timcenko a fost cel mai bogat oligarh care s-a confruntat cu sanctiunile SUA la inceputul acestui an.

Cei doi barbati sunt prieteni de la inceputul anilor 1990, potrivit The Guardian, cand Putin, o stea politica in ascensiune la acea vreme, i-a oferit lui Timcenko o licenta de export de petrol pentru a-l ajuta pe comerciantul din Sankt Petersburg.

Timcenko a aparut ca un cofondator al Gunvor Group, o casa comerciala din Elvetia care exporta miliarde de dolari din petrolul rusesc. Atat compania, cat si Putin au respins acuzatiile potrivit carora presedintele rus ar fi un beneficiar al activitatilor Gunvor, profitand din exporturile de petrol, a informat The Guardian.

Dar SUA l-au sanctionat in 2014 pe Timcenko impreuna cu alti membri ai „cercului interior al conducerii ruse”, pretinzand ca activitatile acestuia din sectorul energetic au legaturi directe cu Putin. Timcenko a spus ca si-a vandut participatia la Gunvor cu o zi inainte de a fi sanctionat de SUA in 2014 pentru anexarea Crimeei.

Timcenko ramane fondatorul si proprietarul companiei private de investitii Volga Group, care este un actionar major al marelui producator rusesc de gaze naturale Novatek.

Liderul chinez Xi Jinping

China si Rusia nu sunt aliati formali, dar legaturile dintre cele doua tari, in special cele legate de comert si aparare, s-au extins in ultimul deceniu. Cele doua tari se considera parteneri strategici si au declarat in februarie ca relatia lor nu are „limita”.

La inceputul lunii februarie, in timp ce ingrijorarea cu privire la posibilitatea ca Rusia sa invadeze Ucraina crestea, oficialii chinezi le-au cerut oficialilor rusi sa astepte pana dupa incheierea Jocurilor Olimpice de iarna de la Beijing, potrivit oficialilor de informatii occidentali.

Raportul de informatii a indicat ca oficialii chinezi aveau un anumit nivel de cunostinte anterioare despre invazia planificata, desi nu era clar daca liderul chinez Xi Jinping si Putin au comunicat direct. Dar cererea de amanare poate l-a incurajat pe Putin sa mearga pana la capat, a declarat pentru Insider Simon Miles, profesor asistent la Scoala de Politici Publice Sanford de la Universitatea Duke si istoric al Uniunii Sovietice si al relatiilor SUA-sovietice.

In urma invaziei, pe masura ce tarile occidentale au emis sanctiuni paralizante impotriva Rusiei, China a continuat sa cumpere petrol si gaze rusesti, servind drept colac de salvare pentru Kremlin pentru a continua eforturile de razboi. China, care este cel mai mare cumparator de petrol rusesc, si-a crescut in liniste achizitiile de cand a inceput razboiul.

Xi s-a abtinut, de asemenea, sa condamne invazia, desi in septembrie Putin a recunoscut ca liderul chinez este ingrijorat cu privire la razboi. Dar cand Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a votat pentru a condamna anexarea de catre Rusia a teritoriilor ucrainene ca fiind ilegala, China s-a abtinut.

Prim-ministrul indian Narendra Modi

La fel ca si China, si India si-a mentinut relatia cu Rusia pe tot parcursul razboiului, continuand sa cumpere produse energetice. De asemenea, India si-a crescut drastic achizitiile de petrol rusesc in primavara la tarife foarte reduse, contribuind in esenta la finantarea eforturilor de razboi din Ucraina.

India s-a abtinut sa condamne invazia Rusiei, iar cele doua tari s-au referit la relatia lor drept un „parteneriat strategic special si privilegiat”.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a criticat intr-adevar razboiul in septembrie, in timpul unei intalniri fata in fata cu Putin. „Era de astazi nu este o era a razboiului si v-am vorbit la telefon despre asta”, a spus Modi. Putin a recunoscut ingrijorarile lui Modi si a spus ca si el doreste ca razboiul sa se incheie cat mai curand posibil.

Cu toate acestea, teama de a pierde sprijinul Chinei si Indiei poate sa-l fi incurajat de fapt pe Putin sa escaladeze razboiul, in speranta de a-i pune capat mai curand. Si cand Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a votat pentru a condamna anexarea de catre Rusia a teritoriilor ucrainene, India s-a abtinut si ea.

Presedintele belarus Alexandru Lukasenko

Belarus, alaturi de presedintele sau autoritar, Alexander Lukasenko, a fost cel mai important aliat al lui Putin pe scena mondiala. Tara, situata la nord de Ucraina, este singurul aliat al Rusiei in Europa.

Belarus are legaturi stranse cu Rusia si cele doua state au ramas apropiate chiar si dupa dizolvarea Uniunii Sovietice in 1991. Tarile sunt legate printr-o serie de acorduri politice, economice si de aparare, inclusiv Uniunea Economica Eurasiatica. Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, o alianta militara a statelor post-sovietice, se afirma ca omologul NATO.

Lukasenko, care a fost mentionat drept ultimul dictator al Europei, si Putin au o relatie stransa, cu Belarus sprijinind Rusia in efortul de razboi. Belarus a servit drept teren de asteptare pentru trupele ruse inainte de invazie si de atunci a fost folosit de Rusia pentru a lansa rachete balistice in Ucraina. Spitalele din Belarus, langa granita cu Ucraina, au primit si soldati rusi raniti.

Lukasenko, care este cunoscut pentru afirmatiile ciudate, inclusiv ca votca protejeaza impotriva COVID-19, la un moment dat a parut chiar sa impartaseasca planurile de razboi ale Rusiei pentru Ucraina.

Gerhard Schroder

Fostul cancelar german Gerhard Schroder a creat legaturi stranse cu Rusia si Putin.

In timpul mandatului sau, Schroder, care a ocupat functia de cancelar intre 1998 si 2005, a sprijinit construirea primei conducte de gaz submarin care ar livra direct gaze naturale rusesti in Germania. La trei saptamani dupa terminarea mandatului, Schroder a devenit seful consiliului de actionari al Nord Stream, compania din spatele conductei, in ciuda preocuparilor legate de un conflict de interese sau de abateri.

De atunci, el a castigat aproape 1 milion de dolari pe an din companiile energetice controlate de Kremlin, a raportat The New York Times. Schroder a fost unul dintre cei mai importanti sustinatori din Germania ai importului de energie ruseasca pentru a alimenta economia tarii.

Pe masura ce Germania a fost fortata sa se confrunte cu dependenta sa de petrolul si gazele Rusiei in urma invaziei Ucrainei, unii au dat vina pe Schroder, despre care criticii spun ca a promovat energia rusa in detrimentul intereselor pe termen lung ale Germaniei.

Schroder a fost criticat si in august, dupa ce a avut o intalnire privata cu Putin in timpul unei calatorii la Moscova. El a declarat presei germane ca nu are de ce sa-si ceara scuze si a spus ca Occidentul ar trebui sa recunoasca in mod corespunzator „temerile reale ale Rusiei de a fi blocata” de tari antagoniste, a raportat The Guardian. El a recomandat, de asemenea, Ucrainei sa ramana neutra si ca ambele parti trebuie sa faca compromisuri.

Schroder este acum investigat de social-democratii germani, partidul din care face parte din 1963, din cauza legaturilor sale cu Rusia si Putin.

Olga Skabeyeva

Olga Skabeyeva a devenit, probabil, cea mai pasionata si proeminenta propagandista TV rusa dintre o multime de propagandisti TV care au promovat punctele de discutie ale Kremlinului de la inceputul razboiului.

Supranumita „propagandistul-sef” si „papusa de fier a lui Putin TV”, Skabeyeva a fost o fata prezenta frecventa in efortul de razboi al lui Putin, lansand dezvaluiri intense, adesea fabricate, pe postul de televiziune detinut de guvern Rusia-1 despre luptele militare ale Rusiei, liderii occidentali si armata ucraineana.

Skabeyeva si-a construit cariera in ultimii 15 ani ai regimului Putin servind drept purtator de cuvant al administratiei, au declarat expertii pentru Michelle Mark, de la Insider, la inceputul acestui an. Ea gazduieste talk-show-ul politic „60 Minutes” pe Rusia-1 alaturi de sotul ei Yevgeny Popov, oferind analize si propaganda polarizante si dezbinatoare – aproape sigur aprobate de Putin.

In aprilie, ea a starnit proteste internationale dupa ce a spus la televizor ca Rusia se afla in mijlocul celui de-al treilea razboi mondial, marcand o schimbare notabila in retorica acceptabila a Kremlinului cu privire la Ucraina.

Sarah Oates, profesor si cercetator senior la Colegiul de Jurnalism Philip Merrill de la Universitatea din Maryland, a declarat anterior pentru Insider ca acele cuvinte incendiare ale lui Skabeyeva nu au fost intamplatoare, deoarece prezentatorii TV rusi primesc adesea punctele de discutie direct de la guvern.

Vasily Gatov, cercetator rus in mass-media si membru la Centrul USC Annenberg pentru Leadership si Politica in Comunicare, a comparat-o cu prezentatorul Fox News, Tucker Carlson, si a numit-o „monstru” intr-un interviu din aprilie.

Elon Musk

Miliardarul Tesla si SpaceX, Elon Musk, a distribuit in ultimele luni punctele de vedere ale Kremlinului catre cei 118 milioane de urmaritori ai sai de pe Twitter, reteaua pe care o si detine acum.

Pe 3 octombrie, Musk a postat pe Twitter un sondaj care sugereaza un plan de pace Ucraina-Rusia, care includea organizarea de alegeri in patru teritorii ucrainene ocupate de Rusia, intr-o miscare larg condamnata ca fiind ilegitima si ilegala. Planul sugera, de asemenea, ca si Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o ilegal din 2014, sa fie recunoscuta ca parte a Rusiei, Ucraina sa ramana neutra si sa fie garantata alimentarea cu apa a Crimeei.

Planul de pace al lui Musk a fost atat de favorabil Rusiei, incat un analist de top din Rusia, Fiona Hill, a spus ca are amprentele Kremlinului pe el, desi Musk a negat ca a vorbit cu Putin.

Tweet-ul lui Musk a starnit critici dure din partea oficialilor ucraineni, inclusiv a presedintelui Volodimir Zelenski, care a sugerat ca miliardarul il sprijina pe Putin. Dar Musk a continuat sa posteze despre razboi, inclusiv intr-un tweet care sublinia importanta Crimeei pentru securitatea nationala a Rusiei, un alt punct sustinut de Kremlin.

Donald Trump

Fostul presedinte Donald Trump s-a laudat adesea cu relatia sa stransa cu Putin si a minimizat frecvent amenintarea la securitatea nationala reprezentata de Rusia, ignorand avertismentele agentiilor de informatii americane.

In 2014, dupa ce Putin a invadat Crimeea, Trump l-a laudat pe presedintele rus si a spus ca restul Ucrainei va cadea „destul de repede”. El a sustinut mai tarziu ca oamenii din Crimeea ar fi mai degraba cu Rusia.

Cand agentiile de informatii americane au concluzionat ca Rusia a intervenit in alegerile din 2016 printr-o campanie de dezinformare si propaganda online menita sa-l ajute pe Trump si sa o loveasca pe Hillary Clinton, Trump s-a indoit de raport, acceptand negarile lui Putin. Ulterior, el a recunoscut amestecul, dar a respins-o frecvent sau a contrazis informatiile americane.

In 2019, prima tentativa de demitere a lui Trump a fost din cauza acuzatiei ca ar fi cautat ajutorul Ucrainei, care era inca in conflict cu Rusia, pentru a gasi informatii compromitatoare despre Biden, adversarul sau politic.

Si de cand a inceput razboiul, Trump a continuat sa sustina punctele de vedere ale Kremlinului si sa-l laude pe Putin. Cand Rusia a declansat razboiul in februarie, Trump a laudat justificarea lui Putin pentru invazie drept „geniala” si „inteleapta”. In octombrie, Trump parea sa ia vina pentru invazie de la Putin si sa o plaseze pe conducerea SUA – exact acolo unde presedintele rus spune ca se afla.

„De fapt l-au batjocorit, daca te uiti cu adevarat la asta, tara noastra si asa-zisa noastra conducere l-au batjocorit pe Putin”, a spus Trump pentru reteaua de dreapta Real America's Voice. „As asculta, as spune, stii, aproape ca il forteaza sa intre cu ceea ce spun ei. Retorica a fost atat de proasta”.

Trump a promovat, de asemenea, un acord de pace dintre Ucraina si Rusia, dupa ce Putin a amenintat cu folosirea armelor nucleare, jucand in planurile lui Putin intr-un mod pe care unii experti l-au descris drept „periculos”.

Tucker Carlson

Gazda Fox News, Tucker Carlson, a repetat frecvent convingerile lui Putin, impartasindu-le la „Tucker Carlson Tonight”, una dintre cele mai urmarite emisiuni ale stirilor prin cablu. Chiar inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina, Carlson a dedicat un segment de 15 minute pentru a vorbi despre modul in care SUA nu ar trebui sa le pese de conflictul care se profila intre cele doua tari.

El a sustinut ca ingrijorarea fata de conflict nu se refera la protejarea Ucrainei, ci pentru ca democratii „vor sa-l urati pe Putin” si ca NATO nu vrea ca Rusia sa existe. El a mai spus ca „unicul si singurul obiectiv al NATO este de a opri dezvoltarea Rusiei”, facandu-se astfel ecoul afirmatiilor Putin.

El a atacat, de asemenea, in mod repetat, Ucraina, ai carei cetateni au raspuns la nivelul intregii societati si au inceput sa recastige teritoriul confiscat de invadatorii rusi, care au lasat gropi comune in urma lor.

Dupa invazie, Carlson a recunoscut ca Putin si Rusia sunt de vina, dar a continuat sa raspandeasca masiv mesajele pro-ruse publicului sau. In martie, o nota scursa a aratat ca Kremlinul a instruit chiar presa de stat rusa sa redea clipuri din emisiunea lui Carlson „pe cat posibil”, a informat Mother Jones.

In diferite momente, Carlson l-a aparat pe Putin, a minimizat amenintarea pe care o reprezinta Rusia, a repetat afirmatii nefondate si improbabile formulate de Kremlin ca SUA s-ar afla in spatele sabotajului conductelor Nord Stream si a spus in mod fals ca SUA ofera ajutor Ucrainei doar ca „rascumparare pentru alegerile din 2016”.

Sursa: