Cel putin 40 de oameni au murit, iar cateva zeci raman blocati sub pamant sau sunt dati disparuti, in urma unei explozii care a avut loc aseara la o mina de carbune din nord-vestul Turciei. Echipele de salvatorii au cautat toata noaptea supravietuitori. Potrivit autoritatilor, in momentul in care a avut loc deflagratia, peste 100 de muncitori lucrau in mina. Va avertizam ca urmeaza imagini care va pot afecta emotional.

Publicat:15.10.2022, 16:19

Imagini video de la fata locului arata mineri scosi de sub daramaturi de salvatori, raniti si plini de praf.

Unul din supravietuitori le-a povestit jurnalistilor despre momentul in care a avut loc deflagratia.

“Nu puteam sa vad nimic. Totul era acoperit de praf si fum dens. Nu stiu ce s-a intamplat, nu puteam sa vad nici macar lumina.”

Si daca unii ieseu pe propriile picioare, altii erau scosi pe targi.

Echipele de salvare lucreaza de aseara pentru a salva minerii ramasi blocati in galeriile situate la o adancime de 300 de metri. In subteran s-ar mai afla zeci de persoane, sustin autoritatile care au precizat ca la momentul exploziei in galerii lucrau 115 muncitori. Familia si prietenii celor disparuti asteapta in fata minei vesti despre cei dragi.

Cauza exacta a exploziei nu este inca cunoscuta. Agentia care gestioneaza situatiile de dezastru in Turcia a anuntat initial pe Twitter ca la originea deflagratiei se afla un transformator defect, dupa care aceste declaratii au fost retrase. Accidentele de munca sunt frecvente in Turcia, unde dezvoltarea economica puternica din ultimul deceniu este insotita adesea de o atentie scazuta pentru regulile de siguranta, in special in domenii precum constructiile si mineritul. In 2014, intr-un accident petrecut la o mina de carbune din Soma, in vestul Turciei, si-au pierdut viata 301 mineri dupa o explozie si un incendiu care au provocat prabusirea unui put.