Patru dintre cele cinci tari ale Uniunii Europene care se invecineaza cu Rusia au inceput sa refuze luni la miezul noptii accesul turistilor rusi, spunandu-le ca nu ar trebui sa calatoreasca atat timp cat tara lor este in razboi cu Ucraina, transmite Reuters.

Publicat:19.09.2022, 15:15

Polonia, Estonia, Letonia si Lituania au impus noi restrictii, in timp ce Finlanda a decis sa tina granita deschisa, desi a redus numarul de programari consulare disponibile pentru calatorii rusi care doresc vize.

Decizia este cea mai recenta dintr-o serie de sanctiuni si alte masuri luate de UE sau de statele membre de cand Moscova a invadat Ucraina.

UE a interzis toate zborurile din Rusia, lasand disponibile doar legaturile de transport feroviar si rutier, iar luna aceasta a fost de acord sa limiteze eliberarea de vize de calatorie in zona Schengen.

Interdictia de intrare impusa de luni se refera la turisti, dar permite venirea disidentilor rusi care cauta refugiu in UE, dar si a soferilor de camion, refugiatilor si celor cu rezidenta in tarile UE, precum si a celor care isi viziteaza membrii familiei.

Mai putin de o zecime din cei aproximativ 4.000 de rusi care intra zilnic in Estonia isi pierd acest drept in conformitate cu noile reguli, au declarat oficialii locali.

„Nu sunteti bineveniti aici - trebuie sa puneti capat razboiului”
„Cetateni ai Rusiei, nu incercati sa treceti granita, nu sunteti bineveniti aici - trebuie sa puneti capat razboiului impotriva Ucrainei", a scris pe Twitter ministrul leton de externe Edgar Rinkevics.

Problema calatoriilor in UE a divizat blocul comunitar, capitale precum Berlin si Paris sustinand ca ar fi contraproductiv sa interzica accesul rusilor obisnuiti, asa cum cere Kievul.

Finlanda, al carei premier Sanna Marin a declarat anterior ca turistii rusi nu ar trebui sa calatoreasca in UE in timpul razboiului, spus ca o astfel de interdictie ar putea contraveni acordului din zona Schengen conform caruia toate tarile trebuie sa onoreze vizele emise de alte taria.

„O tara acorda o viza, alta o refuza. Cu siguranta, acest lucru nu este foarte de dorit pentru sistem", a declarat saptamana trecuta presedintele Finlandei, Sauli Niinisto, reporterilor la Helsinki.

Exista o portita de trecere: Finlanda
Premierul estonian Kaja Kallas si-a exprimat frustrarea fata de diviziunile din cadrul UE, avertizand ca multi calatori rusi se vor indrepta acum spre granita finlandeza.

„Exista o portita, iar portita este Finlanda", a declarat premierul estonian Kaja Kallas intr-un interviu acordat sambata agentiei Reuters.

„Deci masura nu este eficienta in totalitate... dar este totusi mai bine decat nimic. Sper ca, mai devreme sau mai tarziu, vor trebui sa faca si ei acest lucru", a adaugat ea.

Rusia a declarat ca va riposta la aceste restrictii, dar ca nu va inchide granitele fata de bloc.

Sursa: