Cel mai recent val al pandemiei de coronavirus din China a atins un varf estimat la 4,2 milioane de cazuri pe zi, a raportat miercuri institutul de cercetare in domeniul sanatatii Airfinity (cu sediul la Londra), pe baza modelului sau predictiv, transmite digi24.ro

Publicat:25.01.2023, 22:56

Airfinity a estimat ca decesele provocate de virus vor atinge un varf de 36.000 joi. Potrivit modelului sau, circa 848.000 de persoane au murit din cauza virusului in China de la inceputul lunii decembrie. 

Calatoriile in interiorul tarii inainte de Anul Nou chinezesc, cu ocazia caruia familiile se reunesc pentru a sarbatori, au accelerat raspandirea virusului, sunt de parere expertii. 

Potrivit lui Wu Zunyou, epidemiolog-sef la Centrul pentru controlul si prevenirea bolilor din China, pana la 80% dintre intreaga populatie a tarii - adica peste un miliard de persoane - ar fi putut fi pana acum afectata de virus, scrie Agerpres. 

Airfinity a precizat ca se asteapta in prezent la un val masiv si lung de infectii, mai degraba decat de doua, asa cum s-a raportat anterior. Acesta ar creste presiunea asupra spitalelor si ar duce la o rata mai mare a mortalitatii, a avertizat institutul. 

Dupa ce a urmarit o strategie stricta de izolare timp de aproape trei ani, China a incetat brusc sa mai impuna carantine fortate si testari generalizate in urma cu sapte saptamani. De atunci, relatarile au vorbit despre spitale aglomerate, crematorii supraincarcate si penurie de medicamente.

Cifrele oficiale privind evolutia pandemiei nu mai sunt publicate, iar cifrele facute publice de autoritatea sanitara nu sunt crezute de catre expertii straini.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.