Chinezii anunta ca vaccinurile impotriva COVID-19 ar putea fi gata de utilizare in noiembrie. China are patru vaccinuri in etapa finala a studiilor clinice. Intre timp, un grup de oameni de stiinta isi exprima indoiala fata de eficienta vaccinului rus Sputnik-V. Se intampla dupa ce Institutul Gamaleia de la Moscova a  publicat rezultatele testelor preliminare.

Publicat:16.09.2020, 18:49

Un grup de oameni de stiinta din mai multe tari a trimis o scrisoare redactorului-sef al revistei The Lancet, in care isi exprima indoiala fata de siguranta si eficienta vaccinului rus Sputnik-V, care a fost inregistrat inaintea incheierii testelor complete pe om. In scrisoarea deschisa, semnata de 38 de oameni de stiinta, expertii anunta ca au descoperit in datele din faza 1-a si a 2-a tendinte care par extrem de improbabile, in contextul in care s-au raportat, la diversi pacienti, niveluri identice de anticorpi. Institutul Gamaleya a respins criticile, pecizand ca rezultatele publicate sunt autentice si exacte.

Kiril DIMITROV, DIRECTORUL CENTRULUI RUS PENTRU INVESTITII: ”Aceste rezultate sunt excelente deoarece arata ca nu sunt reactii adverse serioase. 100% din participanti au capatat imunitate. Nivelul de anticorpi depaseste aproape de doua ori nivelul de anticorpi al unei persoane infectate, iar in cazul vaccinurilor din occident se afla la acelasi nivel. De asemenea, s-a format o imunitate celulara, care este de lunga durata.”  

Testele din faza a 3-a prin care se verifica eficacitatea vaccinului “Sputnik V” au aratat, insa, ca acesta ar genera numeroase reactii adverse. Aproximativ unul din sapte voluntari, care au primit o doza a vaccinului, s-a plans de efecte secundare.

Mihail MURASKO, MINISTRUL RUS AL SANATATII: ”Au fost vaccinate in jur de 300 de persoane, la 14 la suta dintre ele au aparut reactii adverse, stari de slabiciune, dureri musculare si rar se intampla sa fie cresteri de temperatura. Acestea sunt efecte secundare prezentate si, de obicei, dispar dupa o zi sau la cel mult o zi si jumatate.”

Rusii nu stiu daca acest vaccin dezvolta o imunitate de durata, care sa te protejeze ulterior de coronavirus.  

Anna POPOVA, DIRECTOR ROSPOTREBNADZOR: ”Noi nu stim care sunt consecintele de lunga durata, nu stim pentru cat timp se formeaza imunitatea. Nu stim macar care este nivelul de imunitate care te protejeaza de virus.”  

Un test din faza a 3-a a fost lansat in Rusia pe 26 august. Aproximativ 31.000 de persoane s-au inscris deja in studiu.

Svetlan KRASNOVA, MEDIC VOLUNTAR: ”Acest vaccin este sigur, deoarece nu se introduce coronavirusul, dar este vorba de un adenovirus, care este modificat si este mai sigur. El nu are capacitatea de a se inmulti.”

In total, 40.000 de moscoviti sunt invitati sa participe la acest studiu, iar orice locuitor de nationalitate rusa, care are asigurare de sanatate, poate fi voluntar.

Anna MAMONOVA, DIRECTOR SPITAL, MOSCOVA: ”Vaccinarea se face in cateva etape si in prima etapa se face un screening pentru a afla daca e posibila vaccinarea. Ulterior, persoana vine la vaccinare, aceasta este prima zi, iar a doua vaccinare are loc dupa 21 de zile.”  

Rusia a anuntat la inceputul lunii august ca a creat “primul” vaccin impotriva COVID-19, dezvoltat de centrul de cercetare Gamaleia, presedintele rus, Vladimir Putin, precizand cu aceasta ocazie ca una dintre fiicele sale a fost si ea vaccinata. Denumit Sputnik V, cu referire la primul satelit artificial din istorie, vaccinul rus a fost privit insa cu scepticism in intreaga lume, mai ales din cauza absentei fazei finale de testare la momentul anuntarii sale.