Comisia Europeana a lansat o cerere de oferte in valoare de 9 milioane de euro pentru a consolida sprijinul acordat celor care verifica veridicitatii informatiilor si cercetatorilor. Aceasta face parte dintr-o strategie de consolidare a actiunilor impotriva dezinformarii.

Publicat:30.06.2020, 21:29

Aceasta va extinde sfera de actiune a Observatorului european al mass-media digitale prin infiintarea unor centre nationale de verificare a informatiilor. Aceste platforme vor analiza campaniile de dezinformare si impactul acestora asupra societatii, vor promova educatia in domeniul mass-mediei si vor monitoriza politicile platformelor online, relateaza Agerpres.

„Avem nevoie de o societate rezilienta si critica pentru a lupta impotriva dezinformarii. Aceasta este o componenta importanta a strategiei noastre si, in acest scop, trebuie sa sprijinim mass-media libere si independente, verificatorii veridicitatii informatiilor si cercetatorii. Vom face acest lucru prin consolidarea Observatorului european al mass-media digitale, prin sprijinirea dezvoltarii unor centre nationale de cercetare in acest domeniu, care vor imbunatati capacitatea de a intelege raspandirea dezinformarii online”, a spus vicepresedinta CE pentru valori si transparenta, Vera Jourova.

„Salut lansarea acestui apel pentru a infiinta centre nationale de verificare a informatiilor pentru a sprijini si a extinde activitatea Observatorului european al mass-media digitale. Informatiile false si inselatoare variaza de la un stat membru la altul. De aceea, sunt necesare fonduri UE care sa contribuie la combaterea informatiilor false nu numai la nivelul UE, ci si la nivel national”, a spus si comisarul european pentru piata interna, Thierry Breton.

Observatorul si-a inceput activitatea la 1 iunie 2020 si sustine crearea si dezvoltarea unei comunitati multidisciplinare formate din verificatori ai veridicitatii informatiilor, cercetatori din mediul academic si alte parti interesate ce dispun de expertiza in domeniul dezinformarii online. Ca atare, acesta contribuie la o mai buna intelegere a actorilor relevanti si a dinamicii dezinformarii, precum si a impactului acestora asupra societatii. Aceasta a doua faza a proiectului este parte a programului de finantare al Mecanismului pentru interconectarea Europei.

Sursa: Digi24.ro