Consiliul European a decis sanctiuni economice impotriva Rusiei si va pregati un set si pentru Belarus. Prezent la reuniunea extraordinara a consiliului, presedintee Klaus Iohannis a condamnat agresiunea rusa din Ucraina si a subliniat ca UE trebuie sa isi apere principiile si vlorile, plledand pentru atenuarea impactului negativ al actiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova si Georgiei.

Publicat:25.02.2022, 07:35

”Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a participat joi, 24 februarie 2022, la Bruxelles, la reuniunea extraordinara a Consiliului European, convocata ca urmare a agresiunii militare neprovocate si nejustificate a Rusiei impotriva Ucrainei. Presedintele Ucrainei, Volodamar Zelenski, a intervenit prin videoconferinta, prezentand evolutiile in curs ale situatiei de securitate. Liderii europeni au condamnat in cei mai fermi termeni agresiunea militara rusa la adresa Ucrainei, evidentiind ca actiunile militare ilegale ale Rusiei reprezinta o incalcare flagranta a dreptului international si a principiilor Cartei ONU si submineaza stabilitatea si securitatea la nivel european si global. Sefii de stat si de guvern au aratat ca Federatia Rusa este singura responsabila pentru acest act de agresiune si pentru pierderile de vieti omenesti si distrugerile pe care le va provoca”, anunta Administratia Prezidentiala.

Liderii UE au cerut Rusiei incetarea imediata a actiunilor militare, retragerea neconditionata a tuturor fortelor si echipamentului militar de pe intreg teritoriul Ucrainei si respectarea deplina a integritatii teritoriale, suveranitatii si independentei Ucrainei in cadrul granitelor sale recunoscute international.

Consiliul European a agreat politic un pachet de masuri restrictive suplimentare, prin care vor impune costuri masive si severe Rusiei pentru actiunile sale, pachet agreat in stransa cooperare cu partenerii si aliatii.

In cadrul reuniunii, liderii europeni au condamnat puternic implicarea Belarusului in agresiunea la adresa Ucrainei, solicitandu-i sa se abtina de la astfel de actiuni si sa isi respecte obligatiile internationale.

Sanctiunile agreate de Consiliul European vor acoperi sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dubla utilizare, precum si controlul si finantarea exporturilor, politica de vize, listarile aditionale ale unor persoane si entitati, precum si noi criterii de listare. Consiliul Uniunii Europene urmeaza sa adopte, fara intarziere, propunerile pregatite de Comisia Europeana si de Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene. Liderii europeni au solicitat pregatirea si adoptarea de urgenta a unui pachet suplimentar de sanctiuni individuale si economice, care va include, de asemenea, si Belarus, conform Administratiei Prezidentiale.

Consiliul European a deplans pierderile tragice de vieti omenesti cauzate de agresiunea rusa, solicitand Rusiei si fortelor armate sustinute de Rusia sa permita accesul umanitar neingradit catre toate persoanele aflate in suferinta.

Sefii de stat si de guvern au evidentiat solidaritatea fata de Ucraina si populatia sa, pe care vor continua sa le sprijine, impreuna cu partenerii internationali, prin masuri politice, financiare, umanitare si logistice, precum si prin organizarea unei conferinte internationale a donatorilor. In continuarea deciziei sale din decembrie 2016, Consiliul European a recunoscut aspiratiile europene si alegerea europeana ale Ucrainei, conform Acordului de Asociere.

Liderii europeni au convenit, totodata, ca Uniunea Europeana va continua sa coopereze strans cu vecinii sai si au reiterat sprijinul neconditionat si angajamentul fata de suveranitatea si integritatea teritoriala ale Republicii Moldova si ale Georgiei. Uniunea Europeana va continua coordonarea stransa cu partenerii si aliatii sai in cadrul ONU, OSCE, NATO si G7.

In interventia sa, presedintele Klaus Iohannis a condamnat in cei mai fermi termeni agresiunea armata de proportii a Federatiei Ruse impotriva Ucrainei, care reprezinta o incalcare flagranta a dreptului international. Presedintele Romaniei a evidentiat impactul actiunilor inacceptabile ale Rusiei asupra securitatii si a stabilitatii vecinatatii estice, precum si consecintele severe asupra securitatii europene si euroatlantice, aceste acte incalcand flagrant angajamentele asumate de Rusia la nivel international, inclusiv in ceea ce priveste rolul sau de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Iohannis a calificat atacul trupelor rusesti asupra mai multor regiuni din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, drept un act deliberat si neechivoc de agresiune impotriva unui stat independent si suveran.

El a subliniat ca, in aceasta situatie atat de dificila, Uniunea Europeana trebuie sa continue sa isi apere valorile si principiile, evidentiind importanta unitatii si legaturilor cu partenerii apropiati din regiune si la nivel global.

Presedintele Klaus Iohannis a sprijinit reactia ferma si rapida a Uniunii Europene, inclusiv adoptarea pachetului puternic de sanctiuni si pregatirea, in continuare, a unor sanctiuni individuale si economice suplimentare, care sa vizeze si Belarus.

Totodata, a subliniat deplina solidaritate a Romaniei cu Ucraina si poporul ucrainean si a precizat ca tara noastra va continua sa ofere sprijin, in principal asistenta umanitara.

”Presedintele Romaniei a pledat pentru atenuarea impactului negativ al actiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova si Georgiei, state partenere care resimt deja presiunea din partea Moscovei, accentuand importanta oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilientei partenerilor. Considerand actuala situatie drept cea mai mare provocare din istoria recenta a Europei, Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat necesitatea continuarii coordonarii stranse a reactiilor si a abordarilor cu partenerii euroatlantici, in special SUA si la nivel NATO”, a mai transmis Presedintia.

Sursa: