Continuă căutările în Taiwan, după seismul de 7,4 magnitudine care a zguduit insula. Bilanțul de până acum indică 9 morți și peste o mie de răniți - majoritatea loviți de pietre desprinse de pe versanți.  Echipele de salvatori încearcă să ajungă la aproape 130 de oameni blocați pe șosele sau în exploatații miniere. Cutremurul a distrus 35 de poduri, tuneluri și căi rutiere. Reglementările stricte privind construcțiile și o bună pregătire pentru dezastre au împiedicat totuși o catastrofă majoră.     

Publicat:04.04.2024, 18:23

O cameră de la bordul unei mașini a surprins seismul și cum, în doar câteva secunde, bolovani uriași se desprind de pe un versant și pică pe șosea. Cu o stăpânire de sine incredibilă, persoana de la volanul mașinii a dat înapoi fără să scoată un sunet. Pe fundal continuă să se audă muzica, în timp ce bucățile de rocă ating un vehicul și trec  pe lângă alte autoturisme.  

Faptul că taiwanezii nu se lasă copleșiți de panică se datorează autodisciplinei cultivate prin educație. În plus, sunt obișnuiți cu seismele. Deși zgâlțâită serios, o jurnalistă și-a continuat neabătută relatarea.

Iar la o maternitate asistentele s-au organizat rapid pentru a-i proteja pe nou-născuți. I-au dus în centrul salonului și au ținut laolaltă, cum au putut, pătuțurile cu rotile. 

Cei care se aflau la etajele superioare ale clădirilor înalte au simțit din plin cutremurul.

Construcțiile s-au clătinat puternic, dar cele mai multe au rămas în picioare. Un imobil cu mai multe etaje din Hualien a ajuns într-o poziție precară, înclinat la 45 de grade, după ce primul nivel a cedat. Cei care se aflau la parter au reușit să scape teferi. În primele ore, mai mulți locatari au fost scoși în viață. Dar, la 12 ore de la seism, echipele de intervenții au recuperat și cadavrul unei bătrâne.

În orașul Hualien, oamenii s-au refugiat pe stradă și au refuzat să mai intre în case câtă vreme nu vor primi asigurări din partea autorităților că locuințele sunt sigure. Mai ales că seismul a fost urmat de sute de replici, unele cu magnitudine de peste 4 pe Richter. Seismul a provocat uriașe alunecări de teren, care au rupt șosele de acces și au blocat tuneluri rutiere, într-o regiune și așa izolată de restul insulei.