Bateriile telefoanelor ar putea dura pana la noua ani, arata rezultatele unui studiu. Este nevoie de un nanomaterial si propagarea undelor sonore de inalta frecventa, relateaza stirileprotv.ro.

Publicat:25.01.2023, 21:03

Studiul asupra durabilitatii telefoanelor dispozitivelor mobile a fost realizat de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea RMIT din Australia.

Bateriile de telefoane mobile cu o durata de viata de pana la noua ani ar putea deveni realitate, cu ajutorul undelor sonore de inalta frecventa utilizate pentru a indeparta rugina care le inhiba performanta, conform unei echipe de oameni de stiinta de la Universitatea RMIT din Australia.

Cercetatorii au constatat ca, la anumite frecvente, undele sonore indeparteaza oxidul (rugina) de pe un nanomaterial numit MXene, readucandu-l aproape de starea sa initiala. Aceasta ar putea insemna ca oamenii de stiinta sunt cu un pas mai aproape de obtinerea unei alternative cu durata de viata mai lunga la bateriile pe litiu, transmite agentia Xinhua, preluata de Agerpres.

In Australia, doar 10% dintre bateriile uzate de dispozitive portabile, inclusiv cele pentru telefoane mobile, sunt colectate pentru reciclare. Cauza majora a acestei probleme o reprezinta costul ridicat al reciclarii litiului si a altor materiale din baterii, a remarcat echipa de cercetatori.

Potrivit oamenilor de stiinta, MXene este similar cu grafenul, avand o conductivitate electrica ridicata si o mare adaptabilitate. In viitor, ar putea fi utilizat la o gama larga de aplicatii tehnologice, in cazul in care va putea fi rezolvata cu usurinta problema aparitiei ruginii.

Oamenii de stiinta, care si-au publicat constatarile in jurnalul stiintific Nature Communications, estimeaza ca aceasta metoda poate prelungi de pana la trei ori durata de viata a componentelor bateriei, pana la noua ani.

 De asemenea, aceasta metoda creeaza oportunitati pentru ca nanomaterialul sa fie utilizat intr-o gama mai larga de domenii - stocarea energiei, senzori, transmisie wireless si altele.

Sursa: