Cursa pentru guvernul britanic se incinge. Fostul ministru englez de finante, Rishi Sunak, la coada in sondaje, a castigat ieri o dezbatere televizata in fata sefei diplomatiei de la Londra, Liz Truss. Sunak a parut sa convinga un numar semnificativ de delegati conservatori, care pareau sa o prefere mai degraba pe contracandidata Liz Truss. 

Publicat:05.08.2022, 17:52

Dupa 90 de minute in direct in care cei doi candidati si-au putut dezvolta fiecare pe rand proiectel fara a se infrunta, membrii Partidului Conservator prezenti au votat cu mana ridicata candidatul preferat. 

“ Deci, daca credeti ca Rishi Sunak a avut o prezentare mai buna si, prin urmare, ar putea fi cel mai bun prim-ministru al acestei tari, va rog puteti ridica mana acum, doamnelor si domnilor. Oh Doamne, mi se pare ca e foarte mult pentru domnul Sunak. Cine ar prefera-o pe doamna Truss ca viitor prim-ministru?”

Spre surprinderea tuturor, Rishi Sunak – depasit cu peste 30 de puncte de rivala sa in intentiile de vot, potrivit unor sondaje recente, a convins marea majoritate a publicului. Daca Liz Truss a iesit castigatoare in confruntarile anterioare, joi a fost nevoita sa bata in retragere atat legat de politica ei economica care prevedea reduceri de taxe pentru a face fata scaderii nivelului de trai. Sunak a aratat inca o data divergentele sale cu Liz Truss privind problemele economice, subliniind ca radacina este inflatia, si nu impozitele. Membrii Partidului Conservator voteaza pe parcursul lunii august pentru a-si alege noul lider care il va inlocui pe Boris Johnson la sefia guvernului britanic. Castigatorul va fi anuntat pe 5 septmebrie.