Dupa luni de tensiuni, Kosovo si Serbia au ajuns la un acord de ultima ora pentru a pune capat unei dispute de aproape doi ani privind placutele de inmatriculare auto in nordul Kosovo. In caz contrar, incepand de azi aproximativ 10 mii de soferi sarbi urmau sa fie amendati. 

Publicat:24.11.2022, 20:39

„Avem o intelegere”, a postat Josep Borrell pe Twitter dupa ce s-a ajuns la un acord la Bruxelles, sub medierea UE. Serbia si Kosovo au ajuns la un acord de ultim moment care pune capat unei dispute de aproape doi ani privind numerele de inmatriculare ale masinilor din nordul Kosovo.

Despre aceasta disputa Occidentul a avertizat ca, daca nu se rezolva, ar putea duce la declansarea unor violente etnice. O incercare anterioara a esuat cand premierul kosovar Albin Kurti si presedintele sarb Aleksandar Vucic nu au reusit sa ajunga la un acord, iar Kosovo a fost nevoit sa amane inceperea aplicarii amenzilor pentru soferi cu 48 de ore, in urma unei solicitari a SUA. 

Acum cele doua parti s-au inteles ca Serbia va inceta sa mai emita placute de inmatriculare cu denumirile oraselor din Kosovo, iar Kosovo va inceta actiunile ulterioare legate de reinmatricularea vehiculelor. Kosovo a incercat in acest an sa ceara minoritatii sarbe sa isi schimbe vechile placute de inmatriculare care dateaza dinainte de 1999, cand Kosovo facea inca parte din Serbia. Sarbii din partea de nord a tarii s-au opus, uneori in mod violent. Aproximativ 50.000 de etnici sarbi care traiesc acolo refuza sa recunoasca autoritatea Pristinei si se considera in continuare parte a Serbiei.