Dupa mai multe cazuri ingrozitoare cand bebelusi nedoriti au fost aruncati la gunoi, voluntarii unei asociatii umanitare dintr-un stat american s-au gandit la o solutie. Acestia au montat cutii speciale, intr-o sectie de pompieri. Nou-nascutii sunt lasati acolo, fara ca parintii sa fie pedepsiti.

Publicat:11.09.2019, 17:59

Cutia salvatoare a fost creata special pentru parintii care nu pot sau nu vor sa-i pastreze pe nou-nascuti si a fost instalata deja in mai multe spitale si statii de pompieri din statul american Indiana.

Poate fi deschisa din afara cladirii, in cazul in care parintii copilului vor sa ramana anonimi. 

Tim GRIFFIN, POMPIER: “Odata ce bebelusul este pus in cutie, se declanseaza alarma, luam copilul si verificam toate semnele vitale. Mai multe persoane ajung simultan la bebelus si, intr-adevar, ar trebui sa primeasca ingrijiri in cel mult 90 de secunde.”

Sistemul a fost testat vineri pentru prima oara. Un bebelus a fost gasit in cutie si e in afara oricarui pericol. Mama lui a sunat dupa cateva zile ca sa se intereseze de soarta lui.

Monica KELSEY, FONDATOAREA SAFE HAVEN BABY BOX: “Prima ei grija a fost: “era fetita sanatoasa?”. Asta ne spune ca aceasta mama isi iubea copilul.”

Autoritatile locale spun ca aceste cutii ofera o alternativa pentru parintii aflati intr-o situatie financiara dificila.

Tim GRIFFIN, POMPIER: “E o resursa sigura si anonima pentru persoanle sau familiile, care trec printr-o criza si care considera ca nu este momemtul potrivit pentru a avea grija de un copil.”

Inainte ca aceste cutii sa fie instalate, nou-nascutii erau parasiti de parinti in parcuri, in paduri sau chiar in tomberoane. 

Monica KELSEY, FONDATOAREA SAFE HAVEN BABY BOX: “Nu ma uit doar la bebelusul salvat, ma intereseaza si mama lui, care a simtit ca a ramas fara optiuni. Trebuie sa fie o mama foarte curajoasa.”

Organizatia nonguvernamentala care a creat cutia pentru bebelusi vrea ca acestea sa fie instalate in cat mai multe regiuni din tot statul Indiana.