Războiul economic declanșat de Donald Trump pare să aibă în Europa un mare câștigător: Ungaria. Vecina României a beneficiat în ultimii de ani de investiții chinezești uriașe, care se pot dovedi extrem de profitabile în noul context mondial, scrie știrileprotv.ro
Războiul economic pe care Donald Trump l-a declanșat împotriva întregii planete cu scopul declarat al ”eliberării” SUA în special de dominația economică a Chinei pare să ofere, paradoxal, avantaje nebănuite Beijingului în Europa, probabil cea mai bună piață de desfacere din lume. Iar cea mai câștigată în acest sens este Ungaria, pe care Trump o transformă în ”mica Chină” a Europei.
Explicația este simplă: China a făcut investiții uriașe în Ungaria în ultimii ani, iar fabricile sale vor începe să producă tocmai în aceste momente de reașezare a polilor economici ai lumii.
Paralizată pe direcția SUA de tarifele de 54% impuse de Trump, China ar trebuie, logic, să transforme acum Europa într-o prioritate absolută, mizând și pe o redeschidere a Uniunii Europene spre Beijing, în contextul actual.
„Mai multe companii gigant chinezeşti, lideri de piaţă, vor începe producţia în Ungaria, fie anul acesta, fie la începutul anului viitor, ceea ce va contribui semnificativ la transformarea anului 2025 într-un an de cotitură pentru economia ungară”, a declarat, în acest sens, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Budapesta, potrivit Hirado.
Chinezii încep să producă masiv în Ungaria, pe fondul războiului economic al lui Trump
Conform demnitarului din UE care a tot bătătorit drumurile spre Moscova și Beijing pe care Europa încearcă să le închidă pentru protecția sa, ”în anii 2020, 2023 şi 2024, companiile chinezeşti au realizat cele mai multe investiţii în Ungaria. Cu sprijinul guvernului ungar, în ultimii 10 ani au fost implementate 54 de investiţii moderne majore chinezeşti, în valoare totală de 17,38 miliarde euro, creând direct peste 30.000 de locuri de muncă”.
„Aceste mari investiţii chinezeşti au făcut posibil ca, după mult timp, Ungaria să nu mai fie un stat care doar urmează trendurile, ci un lider global al unei revoluţii tehnologice majore”, a afirmat ministrul.
Péter Szijjártó a dat ca exemplu prima fabrică europeană a companiei BYD, care va începe producţia la începutul anului viitor în Szeged, iar CATL, care construieşte la Debrecen una dintre cele mai mari uzine de baterii electrice de pe continent, va începe producţia chiar din acest an. De asemenea, Huayou Cobalt va demara producţia în vară, iar Semcorp în toamnă.
„În Europa, Ungaria a devenit principala destinaţie de investiţii pentru companiile din China, iar în acelaşi timp, Budapesta este acum şi centrul logistic aerian pentru exporturile chinezeşti către Europa Centrală”, a precizat oficialul maghiar.
„Anul trecut, aeroportul din Budapesta a înregistrat un trafic cargo record, iar peste jumătate din acesta este legat de marile companii chinezeşti de comerţ electronic. Aproximativ 95% din mărfurile aduse astfel în Ungaria sunt transportate mai departe în alte ţări”, a adăugat Szijjarto.
În războiul declarat lumii de SUA, Ungaria critică UE
Ungaria păstrează însă linia duplicitară care îi caracterizează strategia de țară, sub regimul Viktor Orban. Așa se face că Peter Szijjarto nu a scos nici măcar un sigur cuvânt despre războiul economic declanșat de aliatul Donald Trump împotriva celuilalt aliat, China, a ignorat complet dărâmarea întregului eșafodaj economic al lumii, dar a dat în schimb vina, ca de obicei, pe Uniunea Europeană.
Conform Hirado, ”ministrul a calificat drept o greşeală majoră decizia Uniunii Europene de a impune taxe vamale asupra industriei chinezeşti de automobile electrice, susţinând că aceasta duce la izolare”. „Noi ne dorim ca Europa să revină la raţiune şi să nu împiedice cooperarea dintre factorii economici europeni şi chinezi”.
Mai mult, reprezentantul Ungariei ”a criticat Comisia Europeană pentru faptul că nu a purtat discuţii cu noua administraţie americană privind cooperarea vamală, deşi au trecut mai mult de două luni de la preluarea mandatului de către preşedintele Donald Trump”.
”Péter Szijjártó a opinat că tarifele vamale pentru importurile de automobile americane ar fi trebuit reduse de la nivelul actual de 10%, la 2,5%, nivel aplicabil invers în Statele Unite.
„Uniunea Europeană a ratat acest pas simplu, iar această mare greşeală a Comisiei Europene trebuie acum să fie plătită de economia europeană. Solicităm Comisiei Europene să se mobilizeze şi să înceapă negocieri substanţiale cu guvernul american”, a conchis ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.