Eurodeputatul roman Eugen Tomac a facut apel marti, in cadrul unei interventii in plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg, la cetatenii Republicii Moldova sa iasa duminica la vot pentru a scapa de influenta Moscovei si a mai spus ca UE trebuie sa-si regandeasca intreaga arhitectura pentru combaterea dezinformarii.

Publicat:07.07.2021, 12:13

"Eu cred ca ne aflam in plin razboi, un razboi cu arme non-militare, pentru ca ceea ce se intampla in prezent stim foarte bine. Ei creeaza stiri false, ei dezinformeaza, ei manipuleaza, Putin suspenda oricand drepturile omului atunci cand interesul i-o dicteaza, submineaza democratia si raspunsul nostru trebuie sa fie foarte dur", a spus eurodeputatul ales pe lista Partidului Miscarea Populara (PMP) si care face parte din grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

El a subliniat ca, in opinia sa, trebuie regandita intreaga arhitectura a Uniunii in ceea ce priveste apararea in fata dezinformarii.

"Avem nevoie de un comisar pentru combaterea dezinformarii si apararea democratiei. Avem nevoie de un fond de un miliard de euro pentru apara presa libera din statele asociate si statele membre", a mai spus Tomac.

"Trebuie sa luptam pentru ca ma uit ca pe 11 iulie sunt alegeri in Republica Moldova, un stat asociat Uniunii Europene. Putin personal a creat partide si 20 de institutii media prin care incearca sa tina acest stat in zona sa de influenta. Trebuie sa facem mai mult si fac apel pe aceasta cale catre cetatenii Republicii Moldova sa iasa duminica la vot pentru a scapa de influenta Moscovei", a conchis eurodeputatul.

Sursa: