Exercitiile militare chineze si-au extins raza de actiune. Zeci de nave si avioane de lupta chineze au trecut linia mediana a Stramtorii Taiwan a anuntat ministerul apararii de la Taipei, precizand ca este este pregatit sa actioneze in caz de agresiune. Comunitatea internationala condamna actiunile militare ale Chinei. Secretarul general al NATO a acuzat China ca a reactionat exagerat la vizita presedintelui Camerei Reprezentantilor SUA in Taiwan. 

Publicat:05.08.2022, 18:23

China initiaza exercitii militare de proportii in stramtoarea Taiwan si distruge in mod arbitrar calea navigabila cea mai frecvent utilizata din lume cu exercitii militare. Ministerul apararii din Taiwan a declarat ca armata chineza a lansat in total 11 rachete in apele din propierea tarii.

Prim-ministrul japonez a cerut oprirea imediata a manevrelor militare chineze, dupa ce cinci dintre rachete ar fi cazut in zona economica exclusiva a Japoniei. El afirma ca astfel de actiuni reprezinta o problema grava care afecteaza securitate nationala si siguranta cetatenilor. Statele Unite avertizeaza China ca orice greseala poate duce la conflict. Nancy Pelosi a declarat ieri in cursul unei conferinte de presa la Tokyo ca SUA ca nu va lasa China sa izoleze Taiwanul si ca turneul sau in regiune nu a vizat schimbarea statu-quo-ului in Taiwan.

Nancy PELOSI, PRESEDINTELE CAMEREI REPREZENTANTILOR SUA: "Nu vor izola Taiwanul impiedicandu-ne sa mergem acolo. In primavara am avut vizite la nivel inalt, ale senatorilor, in mod bipartizan. Vom continua sa efectuam vizite si nu ii vom lasa sa izoleze Taiwanul."

Beijingul a anuntat ca va aplica sanctiuni impotriva lui Nancy Pelosi si a familiei sale, fara a detalia ce tip de sanctiuni anume.

La summitul ministrilor de externe a tarilor ASEAN, in Cambodga, secretarul american de Stat,Antony Blinken a declarat ca SUA este interesata ca in regiuni sa fie pace si stabilitate.

Antony BLINKEN, SECRETARUL DE STAT AL SUA: „Pozitia noastra nu s-a schimbat in niciun fel si sper foarte mult ca Beijingul nu va fabrica o criza sau un pretext pentru a-si intensifica activitatea militara agresiva.” 

Tensiunile din regiune au atins cel mai inalt nivel din ultimele decenii. Potrivit purtatorului de cuvant al Casei Albe, autoritatile chineze au reactionat in mod exagerat la o normala vizita in Taiwan. Casa Alba a criticat loviturile cu rachete de inalta precizie efectuate de China.

John KIRBY, PURTATOR DE CUVANT LA CASA ALBA: “Condamnam aceste actiuni, care sunt iresponsabile si in contradictie cu obiectivul nostru de lunga durata de a mentine pacea si stabilitatea in stramtoarea Taiwan si in regiune.”

Pe de alta parte purtatorul de cuvant al Kremlinului a spus ca acesta este dreptul suveran al Chinei.

Dmitri PESKOV, PURTATORUL DE CUVANT AL KREMLINULUI: “ Dupa cum stiti, tensiunile din regiune, din jurul Taiwanului, au fost provocate artificial. Intelegem ca a cauzat aceste tensiuni vizita lui Nancy Pelosi. A fost o vizita inutila.” 

Presedinta Taiwanului sustine ca armata sa isi va apara suveranitatea teritoriala in caz de atac. 

Tsai ING-WEN, PRESEDINTA TAIWANULUI: „ Suntem calmi si nu ne agitam, suntem rationali si nu provocatori, dar in acelasi timp ramanem fermi si nu vom ceda. Suntem dedicati pastrarii status quo-ului pe ambele maluri ale Stramtorii si am fost mereu deschisi catre dialoguri constructive.” 

China a lansat ieri exercitii militare fara precedent in sase zone care inconjoara Taiwan, la o zi dupa controversata vizita a presedintei Camerei Reprezentantilor a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. Manevrele ar urma sa se incheie duminica.