Tratatul de liber-schimb UE-Canada, CETA, a intrat in vigoare provizoriu, in pofida contestarii persistente a ONG-urilor si a unor organizatii profesionale, relateaza AFP, preluata de News.ro.

Publicat:22.09.2017, 18:18
Bruxelles-ul si Ottawa vad în acest acord “de noua generatie”, “cel mai ambitios” semnat vreodata de UE, un “punct de referinta pentru viitoarele acorduri internationale”.

Acordul cu Canada va produse rezultate în termeni de locuri de munca, de schimburi” comerciale, a insistat joi presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un discurs rostiit în fata Comitetului Economic si Social European.
El a descris “rezistenta” din Europa fata de tratatele comerciale drept „incredibila”. “Nu spun ca nu îmi pasa de rezistenta si îi ascult pe cei care dau dovada de analiza – aproape complet eronata – în aceasta privinta (…), dar nu ma alatur ei”, a adaugat el.
Intrarea în vigoare a CETA este “o stire excelenta”, a scris pe Twitter premierul canadiat Justin Trudeau, apreciind ca tara sa va “avea numeroase avantaje”.
Ce înseamna CETA
Concret, CETA elimina, începând de joi, 99% dintre taxele vamale. În plus, prevede cooperarea în domeniul social, în cel sanitar si în cel de combatere a încalzirii climatice.
În 15 februarie, Parlamentul European a aprobat Acordul Economic si Comercial Cuprinzator dintre UE si Canada (CETA), care a intrat în vigoare în mod provizoriu, pâna când acordul va fi ratificat de toate parlamentele nationale si regionale din UE, proces care ar dura ani.
Prin adoptarea CETA se deschide de asemenea calea pentru eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru cetatenii români si bulgari, de la 1 decembrie 2017, aceasta fiind conditia pusa de Bucuresti si Sofia pentru a-si da consimtamântul pentru tratat.
Adversarii CETA, considera tratatul antidemocratic, prea favorabil multinationalelor, permisiv în privinta mediului sau prea periculos pentru agricultura europeana. Una din tintele criticilor sunt tribunalele de arbitraj care ar urma sa fie create imediat ce tratatul va fi aprobat definitiv. Aceste tribunale vor putea fi sesizate de o companie pentru a cere daune unui stat care ar lua masuri contrare intereselor sale.
Când sunt eliminate vizele pentru români si bulgari
Odata adoptat, CETA duce si la eliminarea vizelor pentru români si bulgari, la intrarea în Canada.
"Acordul confera un cadru solid pentru extinderea cooperarii noastre într-o gama larga de domenii, în special politica externa, gestionarea crizelor, securitate si aparare, energie si clima, mobilitate sporita si schimburi de la popor la popor. Salut decizia Canadei de a ridica obligativitatea vizelor pentru toti cetatenii bulgari si români pâna la sfârsitul anului 2017", declara, în octombrie anul trecut, presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Vizele de intrare în Canada pentru români vor fi eliminate complet începând din 1 decembrie 2017. Autoritatile de la Ottawa au introdus, însa, o ridicare partiala a vizelor pentru cetatenii români eligibili care calatoresc în aceasta tara.
Astfel, la 1 mai 2017, cetatenii români care au detinut o viza canadiana temporara în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, în prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), pot sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) în loc de viza.