FBI a anunțat marți că investighează dezvăluirea publică a unor documente cu un grad ridicat de clasificare, care descriu pregătirile Israelului pentru un atac de retorsiune asupra Iranului, relatează Reuters, transmite hotnews.ro.

Publicat:22.10.2024, 19:29

„FBI investighează presupusa scurgere de documente clasificate și lucrează îndeaproape cu partenerii noștri din Departamentul Apărării și Comunitatea de Informații”, a anunțat biroul federal într-un comunicat remis presei.

John Kirby, secretarul de presă al Casei Albe, declarase cu o zi în urmă că încă nu a fost stabilit dacă documentele secrete distribuite săptămâna trecută pe Telegram au fost obținute în urma unui atac cibernetic sau dacă ele au fost scurse din interiorul guvernului.

Kirby a spus de asemenea că președintele Joe Biden urmărește subiectul cu atenție.

„Nu suntem exact siguri cum și-au găsit drumul aceste documente către domeniul public”, le-a spus secretarul de presă al Casei Albe reporterilor.

„Președintele rămâne profund îngrijorat de orice scurgere a unor informații clasificate în domeniul public. Asta nu trebuie să se întâmple și este inacceptabil când totuși se întâmplă”, a subliniat John Kirby.

Documentele secrete includeau analize făcute pe baza imaginilor din satelit

Agenția Reuters notează că documentele par să fi fost redactate de Agenția Națională de Informații Geospațiale a SUA și descriu cum au interpretat analiștii de securitate americani mutările forțelor aeriene și navale ale Israelului din 15-16 octombrie.

Guvernul lui Netanyahu a promis că va răspunde atacului masiv cu rachete lansat de Iran asupra Israelului la începutul acestei luni, însă până acum s-a abținut de la noi acțiuni militare împotriva Teheranului.

Iranul susține că și-a lansat atacul asupra teritoriului israelian drept răspuns la incursiunea terestră declanșată de Israel în Liban, unde activează organizația militantă Hezbollah.

În schimb, forțele armate israeliene și-au intensificat în ultimele zile acțiunile din Fâșia Gaza și Liban, guvernul lui Netanyahu fiind impulsionat de uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas și artizanul atacului sângeros din 7 octombrie 2023.