Rusia ar fi capturat la granița icoane cu explozibili. Serviciul Federal de securitate al Rusiei susține ca nu a lăsat să intre diferite obiecte bisericești pline cu astfel de dispozitive, care ar fi trimise de Ucraina prin România și alte țări UE. FSB a publicat și imagini cu trofeele găsite. Deocamdata Kievul nu a venit cu o reacție, dar nici celelalte state, presupuse implicate.

Publicat:02.04.2024, 18:21

Imaginile arată zeci de icoanele si obiectele înșirate pe jos și presupuse obiecte explozibile scoase din ele.

 „Au pus special ca să nu se miște.”

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei suține că în timpul inspecției unei mașini  la punctul de control auto dintre Rusia și Letonia au fost găsiți explozibili de fabricație străină într-un lot de icoane ortodoxe și obiecte bisericești importate în Federația Rusă din Ucraina.  

Înregistrarea video publicată de FSB cu presupusa captură include o mărturie a șoferului mașinii, care susține că a trecut prin România.

„M-am dus pentru a mă încărca pe teritoriul României. La depozit erau obiecte bisericești, icoane. Marfa a fost încărcată. Mi s-au dat documentele și am pornit spre Rusia, în Moscova, unde trebuia să las totul.”    

În total rușii spun că în marfa care călătorea pe ruta Ucraina - România - Ungaria - Slovacia - Polonia - Lituania - Letonia - Rusia, ar fi fost recuperate 27 de dispozitive explozive improvizate camuflate în icoane și gata de utilizare, 70 kg de explozivi plastici de mare putere, 91 de detonatoare electrice și părți dintr-un focos pentru un RPG-7. Ofițerii FSB afirmă că o persoana implicată în infracțiune a fost reținută, fără a oferi însă alte informații precum identitatea și rolul său în presupusa schemă.