Cabinetul german urmează să aprobe miercuri o serie de planuri care autorizează forțele armate să doboare dronele ilegale, în urma unor rapoarte repetate privind zboruri neautorizate deasupra infrastructurii critice a Germaniei, arată un proiect de amendament consultat de Reuters, transmite hotnews.ro.
Germania a fost în stare de alertă maximă în ceea ce privește atacurile hibride din partea Rusiei după invazia pe scară largă din Ucraina. Într-unul dintre cele mai recente cazuri, poliția a anunțat luni că investighează suspiciuni de spionaj rusesc după ce mai multe drone au fost observate deasupra unor facilități militare din Bavaria.
În conformitate cu modificarea planificată la Legea privind securitatea aviației, autoritățile locale vor putea solicita armatei să intervină în cazul în care consideră necesară o asemenea intervenție.
În acest caz, forțele armate vor fi autorizate să utilizeze forța împotriva dronelor ilegale dacă este anticipat un accident iminent, deosebit de grav, se arată în proiect.
Guvernul cancelarului Olaf Scholz intenționează să treacă amendamentul de lege prin camera inferioară a parlamentului, Bundestagul, înainte de alegerile federale din 23 februarie, însă nu este clar dacă va întruni o majoritate pentru adoptarea lui.
În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, nu poate fi exclusă posibilitatea ca facilitățile militare și companiile de apărare germane să fie spionate de drone, a transmis luni Oficiul de Stat pentru Investigații Criminale din Bavaria.
Acest ultim incident a avut loc duminică târziu, când o dronă a fost observată deasupra unei baze militare de lângă Manching, a precizat poliția, referindu-se la o vastă facilitate în care forțele germane testează noi aeronave cu și fără pilot.
Dronele au fost văzute deasupra bazei de lângă Manching în trei zile din decembrie, conform poliției germane. Un alt survol neautorizat a avut loc în aceeași lună deasupra unei instalații militare din Neuburg an der Donau.
Poliția federală germană Bundeskriminalamt a avertizat companiile în decembrie că ar putea exista sabotori ruși printre angajații și contractorii lor. Rusia a negat astfel de acuzații.
Anchetatorii au indicat o serie de survoluri neautorizate cu drone asupra unor locații, inclusiv instalații militare, terminale GNL și petroliere, porturi maritime și companii de logistică, ca exemple de sabotaj suspectat din partea rușilor în ultimele luni.
Șeful serviciului de informații externe al Germaniei, Bruno Kahl, a declarat în decembrie că actele de sabotaj ale Rusiei împotriva obiectivelor occidentale ar putea determina în cele din urmă NATO să ia în considerare invocarea articolului 5 din clauza de apărare reciprocă a alianței. În conformitate cu acest articol, dacă un membru NATO este atacat, ceilalți membri ai alianței sunt obligați să îl ajute să răspundă.