Situatia devine tot mai tensionata in regiunile separatiste din estul Ucrainei: un militar ucrainean a fost ucis sambata dimineata intr-un bombardament al separatistilor pro-rusi din regiunea Donbas. Echipele de monitorizare ale OSCE au inregistrat 870 de incalcari ale armistitiului, in ultimele 24 de ore. Separatistii pro-rusi au  deschis focul asupra a peste 20 de asezari, conform ministerului ucrainean al Apararii. Rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisa prin acordurile de la Minsk. In acelasi timp, autoritatile germane si franceze le transmit cetatenilor lor sa paraseasca de urgenta Ucraina, iar doua mari companii aeriene isi suspenda zborurile catre Kiev.

Publicat:19.02.2022, 19:38

Lufthansa si Austrian Airlines isi suspenda zborurile spre Kiev

ACTUALIZARE 19 FEBRUARIE, 18:50.  Compania aeriana Austrian Airlines a anulat toate zborurile spre si dinspre Kiev si Odesa pana la sfarsitul lunii februarie, din cauza situatiei de securitate din Ucraina, a declarat sambata pentru CNN purtatorul de cuvant al companiei, Anna Pachinger. Orasul Lvov nu este inca afectat de masura suspendarii zborurilor, a precizat purtatoarea de cuvant.

Si compania aeriana germana Lufthansa suspenda, de asemenea, zborurile spre si dinspre Kiev. Masura se aplica incepand cu 21 februarie si pana la 28 februarie, potrivit unei declaratii publicate sambata pe site-ul companiei. Compania aeriana prezinta in continuare optiuni de rezervare disponibile pentru zborurile de luni spre Lvov. In declaratie se precizeaza ca Lufthansa „monitorizeaza in mod constant situatia si va decide cu privire la alte zboruri la o data ulterioara”.

Compania aeriana olandeza KLM anuntase deja in urma cu cateva zile ca a anulat zborurile catre Ucraina pe o perioada nedefinita.

Obuze de mortier au explodat in apropierea ministrului ucrainean de interne

ACTUALIZARE 19 FEBRUARIE 18:00 Obuze de mortier au explodat in apropierea ministrului de interne ucrainean, Denis Monastirski, in timpul deplasarii sale pe linia de front din estul tarii, au constatat sambata jurnalisti ai AFP, conform Agerpres.

Nu s-au semnalat raniti.

Incidentul s-a produs langa satul Novoluganske, pe linia de front cu separatistii sustinuti de Rusia, unde mai multi responsabili ucraineni s-au deplasat in contextul tensiunilor cu Moscova. 

Noi avertismente pentru cetatenii straini din Ucraina

ACTUALIZARE 19 FEBRUARIE 16:50 Ministerul de externe de la Berlin le-a cerut, sambata, cetatenilor germani sa paraseasca imediat Ucraina, in contextul cresterii tensiunilor ruso-ucrainene, informeaza Reuters.

„Cetatenii germani sunt indemnati sa paraseasca Ucraina acum”, a transmis Ministerul de Externe.

„O confruntare militara este posibila in orice moment”, a avertizat diplomatia germana.

Si alte tari, printre care SUA si Marea Britanie, le-au cerut cetatenilor lor sa paraseasca de indata teritoriul Ucrainei.

Un mesaj similar a fost transmis, sambata, si de ministerul francez de externe.

870 de incalcari ale armistitiului inregistrate in ultima zi in Donbas

ACTUALIZARE 19 FEBRUARIE 13:25 In regiunea Donbas au fost inregistrate, in ultimele 24 de ore, 870 de incalcari ale acordului de incetare a focului, dintre care 654 au fost explozii, conform unui raport intocmit de echipele de monitorizare ale OSCE aflate in regiune. Un numar de 222 de incalcari ale focului s-au inregistrat in Donetk si 648 in Luhansk.

ACTUALIZARE 19 FEBRUARIE 12.30. Regiunea Rostov de la frontiera Rusiei cu Ucraina a declarat sambata starea de urgenta, din cauza afluxului de refugiati din estul Ucrainei, unde regiunile separatiste Donetk si Lugansk au ordonat evacuarea civililor.

ACTUALIZARE 19 FEBRUARIE 10:30 Un militar ucrainean a fost ucis sambata dimineata intr-un bombardament realizat de separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, anunta ministerul Apararii de la Kiev, informeaza Reuters.

Mobilizarea generala in Donetk si Lugansk

ACTUALIZARE 19 FEBRUARIE 9.00. Dupa evacuarea generala a civililor, in Donetk incepe mobilizarea generala a celor gata sa lupte. Anuntul a fost facut in urma cu scurt timp de liderul separatistilor de acolo.

"Fac apel la concetatenii rezervisti sa se prezinte la birourile de incorporare. Astazi am semnat decretul de mobilizare generala", a declarat Denis Pusilin intr-o inregistrare video.

Anuntul a fost facut in contextul "cresterii spectaculoase" a incalcarilor armistitiului din estul Ucrainei, raportata cu cateva ore mai devreme de observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Conform paginii de Facebook a armatei ucrainene, citata de Reuters, separatistii pro-rusi au incalcat armistitiul de cel putin 12 ori sambata dimineata si de 66 de ori in ultimele 24 de ore, deschizand focul asupra a peste 20 de asezari. Militarii sustin ca rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisa prin acordurile de la Minsk. 

ACTUALIZARE 19 FEBRUARIE 7.30. Peste 40% din fortele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt in prezent in pozitie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, care a mentionat ca faza de destabilizare a tarii dusa de Rusia "a inceput".

Un important gazoduct ar fi explodat in regiunea Lugansk din Ucraina (presa din Rusia)

ACTUALIZARE 18 FEBRUARIE 23:45 Un important gazoduct ar fi explodat intr-un oras din Lugansk, estul Ucrainei, potrivit presei din Rusia.

Imagini video arata o lumina puternica de la orizont in apropierea unor cladiri. Presa din Rusia scrie ca explozia ar fi afectat un gazoduct din Lugansk.

Ucraina acuza Rusia ca incearca sa provoace un raspuns al armatei

ACTUALIZARE 18 FEBRUARIE 23:23 Secretarul Consiliului de Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a acuzat vineri Rusia de organizarea unor provocari in estul Ucrainei pentru a incerca sa provoace armata ucraineana sa raspunda, dar a adaugat ca tara sa va actiona pe cai pasnice pentru a dezamorsa criza, relateaza Reuters.

Intr-o conferinta de presa, ministrul pentru Integrarea Teritoriilor Ocupate Temporar Iryna Vereshchuk a declarat ca Rusia incearca sa forteze Ucraina sa faca concesii, conform Agerpres.

La randul sau, Danilov a mentionat ca Ucraina nu are planuri de eliberare prin forta a teritoriilor detinute de separatisti, adaugand ca o invazie rusa a Ucrainei la scara larga este putin probabila.

Clipurile despre evacuare ale liderilor separatisti au fost inregistrate cu 2 zile inainte de inceperea conflictului

ACTUALIZARE 18 FEBRUARIE, 22:50. Clipurile video in care apar autoproclamatii lideri ai regiunilor separatiste din estul Ucrainei tinand discursuri despre evacuarea populatiei din Donetk si Lugansk au fost inregistrate cu 2 zile inainte, cand nu era inca niciun conflict in aceasta regiune.

Informatiile metadata ale acestor clipuri video publicate de separatisti, prin care anuntau evacuarea, arata ca ele au fost filmate in urma cu doua zile, inainte sa existe vreun conflict in estul Ucrainei.

Informatia vine in contextul in care Statele Unite au avertizat cu privire la faptul ca Rusia se pregateste sa insceneze un atac asupra separatistilor pentru a-l folosi apoi ca motiv de razboi impotriva Ucrainei.

Ambasada Marii Britanii din Ucraina se muta din Kiev

ACTUALIZARE 18 FEBRUARIE 22:20  Ambasada britanica de la Kiev se relocheaza temporar iar personalul opereaza din biroul ambasadei din Liov, a anuntat guvernul de la Londra, potrivit BBC.

„Cetatenii britanici din Ucraina ar trebui sa plece acum cat timp sunt disponibile caile comerciale”, a transmis Biroul pentru Externe, Commonwealth si Dezvoltare de la Londra.

Serviciile ucrainene sustin ca Rusia a minat principalele puncte de infrastructura din Donetk

„Serviciul de informatii militare al Ucrainei are informatii cu privire la minarea unui numar de obiective de infrastructura sociala in Donetk de catre serviciile speciale ruse pentru a le arunca in aer”, se arata in mesajul transmis pe pagina de Twitter in engleza a spionajului militar ucrainean.

Sursa: