Ghetarii din Elvetia si-au pierdut mai mult de jumatate din volum in mai putin de o suta de ani, iar vara lunga si fierbinte din acest an a accelerat dezghetul, care ameninta aprovizionarea cu apa a Europei, arata un nou studiu, relateaza BBC, citat de News.ro

Statiunile de schi rezista datorita ghetarilor, care atrag si alpinistii in timpul verii, dar sunt si esentiali pentru aprovizionarea cu apa a Europei. In prezent, comunitatile din Muntii Alpi isi fac griji pentru viitorul lor.

In Elvetia, la 3.000 m deasupra nivelului marii, ar trebui sa existe gheata, insa deasupra satului Les Diablerets, unde functioneaza compania de telecabine Glacier 3000, la ora actuala se intalnesc suprafete extinse acoperite de stanci goale.

Doi ghetari, Tsanfleuron si Scex Rouge, s-au divizat, iar astfel a fost scos la iveala un teren nemaivazut de mii de ani.

”Probabil suntem primii oameni care merg aici”, spune Bernhard Tschannen, directorul companiei.

Turistii care viziteaza statiunea pot vedea cu ochiul liber Muntele Eiger, Muntele Matterhorn si chiar si Mont Blanc. Pana de curand, turistii puteau traversa kilometri intregi de ghetar albastru curat. Acum, gheata este sparta de stanca, noroi si balti. Schimbarea este drastica.

”Cand am construit acest telescaun, a trebuit sa sapam sapte metri prin gheata, in urma cu 23 de ani”, a precizat Tschannen.

Oamenii de stiinta monitorizeaza de ani de zile procesul de dezghet al ghetarilor alpini. Un studiu comun al Institutului Federal de Tehnologie din Zurich si al Oficiului Federal Elvetian pentru Peisaj a comparat imagini topografice ale ghetarilor din anii 1930, cu cele din ultimii 10 ani.

Descoperirile sunt in concordanta cu dovezile ca ghetarii Europei se topesc si ca exista o legatura directa intre pierderea ghetii si incalzirea globala.

Calotele glaciare sunt deosebit de sensibile la schimbarile de temperatura, asa ca daca pamantul se incalzeste, efectele se observa in primul rand la ghetari, care se topesc.

Mauro Fischer, glaciolog la Universitatea din Berna, se ocupa cu monitorizarea Tsanfleuron si Scex Rouge. In fiecare primavara el instaleaza tije de masurare a ghetii si le verifica in mod regulat vara si toamna. Cand s-a dus sa le verifice in iulie, a avut un soc.

Gheata se topise complet, iar tijele zaceau pe pamant. Masuratorile erau in afara graficului – ”cu mult peste ceea ce am masurat vreodata de la inceputul monitorizarii ghetarilor, poate de trei ori mai multa pierdere de masa intr-un an decat media din ultimii 10 ani”, a afirmat Fischer.

In celebra statiune Zermatt, traseele de alpinism pana la Muntele Matterhorn au fost inchise, deoarece, pe masura ce ghetarii se topesc, stanca pe care gheata o sustine devine instabila.

Topirea ghetarilor dezvaluie, de asemenea, secrete vechi. In aceasta vara, epava unui avion care s-a prabusit in 1968 a fost descoperita in ghetarul Aletsch, precum si cadavrele alpinistilor, disparute de zeci de ani, dar perfect conservate de gheata.

Consecintele pierderii ghetii sunt mult mai mari decat daunele aduse turismului local sau descoperirea alpinistilor disparuti. Ghetarii sunt adesea denumiti turnurile de apa ale Europei. Ei stocheaza zapada iarna si o elibereaza usor in timpul verii, furnizand apa pentru raurile si culturile Europei. De asemenea, ghetarii sunt surse de racire a centralelor nucleare.

Samuel Nussbaumer de la Serviciul Mondial de Monitorizare a Ghetarilor spune ca proiectiile actuale sugereaza ca pana la sfarsitul secolului singura gheata ramasa va fi in varful muntilor.

”La peste 3.500 m va mai fi ceva gheata in 100 de ani. Deci, daca aceasta gheata va disparea, nu va mai exista nicio sursa de apa”, a spus el.

Bernhard Tschannen a inceput sa inveleasca o parte din gheata ramasa in huse de protectie, in incercarea de a incetini dezghetul.

”Putem contribui astfel incat sa se intample macar mai putin rapid, dar cred ca nu il putem opri complet, cel putin nu la aceasta altitudine pentru ghetari”, a explicat el.

In Zermatt, in secolul al XIX-lea, era atat de multa gheata incat comunitatile alpine elvetiene au sculptat parti din ea si au vandut-o hotelurilor din Paris, care au folosit-o sa pastreze sampania rece.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: