Grecia a înregistrat 54 de incendii de vegetaţie într-un interval de 24 de ore până acum, echipele de intervenţie reuşind să aducă sub control 43 dintre acestea. Operaţiunile de stingere a flăcărilor continuă pentru a aduce sub control 11 incendii active. Incendiile de vegetație fac prăpăd pe insula grecească Evia.

Publicat:30.07.2024, 21:05

Un incendiu major, care a izbucnit ieri după-amiază într-o zonă împădurită din proximitatea satului Petres pe insula Evia, a devenit principalul punct de interes al pompierilor.

Localnicii au publicat imagini cu flăcările uriașe care au coloratul cerul de noapte în roșu. Focul a crescut rapid în intensitate, înteţit de vântul puternic care bate dinspre nord, iar localnicii au fost evacuați.

Pentru a stinge flăcările, au fost mobilizaţi 189 de pompieri, nouă echipe la sol şi 56 de autospeciale, împreună cu numeroşi voluntari, ajutaţi de 26 de unităţi aeriene, inclusiv 16 avioane şi 10 elicoptere. În total Grecia a înregistrat 54 de incendii de vegetaţie într-un interval de 24 de ore. Echipele de intervenție au reușit să aducă sub control 43 dintre acestea. Operaţiunile de stingere a flăcărilor a continuat și astăzi pentru a aduce sub control 11 incendii active.

În Italia, valul de căldură intens a pus stăpânire pe nordul țării, cu temperaturi care au urcat până la 38 de grade Celsius.

A fost o zi toridă și la Roma, unde localnicii și turiștii și-au găsit refugiu la fântânile din oraș.

Și regiunea spaniolă Girona a fost lovită de temperaturile ridicate. Acolo mercurul în termometre a urcat la 40 de grade.

Peste ocean în Canada focul, de asemenea, face ravagii. Un incendiu de pădure care a distrus sute de case în orașul Jasper din Canada este cel mai mare incident de acest gen înregistrat vreodată în Parcul Național Jasper în ultimul secol iar focul ar putea să continue să ardă și luni de zile de acum înainte, potrivit oficialilor.

Locuitorii orașului trăiesc un coșmar care pare că nu se mai termină, iar autoritățile sunt neputincioase în ciuda faptului că s-au pregătit ani de zile pentru a preveni un astfel de dezastru. Peste 20.000 de oameni din Jasper și din jurul orașului au primit ordin să evacueze zona din cauza incendiilor care înaintează foarte rapid.