Grupul Wagner construieste un nou cartier general pentru luptatorii sai si corpul de voluntari al Garzii Nationale a Rusiei, a anuntat Ministerul Apararii din Marea Britanie, conform Sky News. 

Publicat:08.02.2024, 10:51

Anton Yelizarov, liderul grupului de mercenari, a anuntat aceasta miscare in prima sa declaratie video de cand fostul lider al Wagner, Evgheni Prigojin, a fost ucis intr-un accident de avion anul trecut.

Ministerul a spus ca asa-numitul „Lagar de cazaci” va avea „aproape sigur” sediul in orasul Rostov din sudul Rusiei.

A spus ca anuntul confirma „implicit” „subordonarea lui Wagner” fata de garda nationala rusa, cunoscuta si sub numele de Rosgvardiya.

„Statul rus a autorizat foarte probabil construirea noii baze a lui Wagner si, foarte probabil, percepe ca, prin subordonarea lui Wagner la Rosgvardiya, a eliminat orice potentiala amenintare Wagner pentru securitatea regimului rus”, a adaugat acesta.

Pentru context - iata ce s-a intamplat cu grupul Wagner

Grupul Wagner a luptat in numele Rusiei in Ucraina si a fost cheia pentru ca tara sa preia controlul asupra orasului Bahmut.

In iunie, Prigojin, suparat de ceea ce spunea ca este prostia si incompetenta liderului militar rusesc, a preluat controlul asupra cartierului general militar al orasului Rostov din sud si apoi a marsaluit asupra Moscovei intr-o incercare de revolta.

Dupa incident, Vladimir Putin i-a considerat pe luptatori drept tradatori si l-a exilat pe Prigojin din Rusia.

Pe 23 august, avionul privat cu care Prigozhin calatorea spre Sankt Petersburg s-a prabusit la nord de Moscova, ucigand toate cele 10 persoane aflate la bord.

Dupa moartea lui Prigojin, presedintele rus a ordonat luptatorilor Wagner sa semneze un juramant de credinta statului rus.