Pe fondul numeroaselor teorii conspirationiste privind declansarea COVID-19 prin tehnologia 5G, in mai toata Europa au aparut petitii impotriva montarii antenelor 5G. 

Publicat:23.05.2020, 10:35

In pofida faptului ca noul coronavirus se raspandeste complet independent de releele 5G existente, in multe tari europene au loc atacuri asupra antenelor 5G. Numai in Marea Britanie s-au inregistrat 60 de cazuri. Si numeroase petitii impotriva acestei tehnologii. De exemplu, campania „Stop 5G Bulgaria” lansata de Martin Mihailov, care a strans rapid zeci de mii de semnaturi online. Fara a se vorbi explicit despre coronavirus, se solicita oprirea extinderii 5G, deoarece, spun reclamantii, aceasta tehnologie provoaca tot felul de probleme si boli fizice. Desi actuala pandemie a dus la sistarea extinderii retelei 5G in intreaga lume, dezbaterile despre noul standard mobil au luat o noua intorsatura. Insa ce este 5G, de ce subiectul este dezbatut atat de fierbinte si cum sunt implementate aceste retele in sud-estul Europei?

5G: retea rapida cu dimensiuni geopolitice

Cea de-a cincea generatie de comunicatii mobile permite un schimb de date intre dispozitive, relee si servere mult mai strans. Acest lucru ar trebui sa faca posibila conectarea si comunicarea unui numar tot mai mare de dispozitive si din ce in ce mai rapid. 5G reprezinta „Internetul lucrurilor”, va permite functionarea masinilor autonome, deschizand numeroase oportunitati in productia industriala si pentru Internetul ultrarapid. Spre deosebire de 3G sau 4G, 5G este disponibil doar la pachet, producatorii si furnizorii individuali nu pot fi folositi pentru zonele non-critice ale retelei si exclusi din alte aspecte ale acesteia. Cine este in 5G, poate in principiu patrunde oriunde. Acest lucru include reteaua mobila 5G - chiar mai mult decat standardul precedent - in „infrastructura critica (KRITIS)”. Pe scurt, daca totul este conectat prin 5G, atunci nimic nu va functiona fara 5G. Situatia devine critica atunci cand reteaua pica sau cand cineva reuseste sa fure date. 

Relevanta geopolitica si economica

Huawei 5G

Potrivit lui Daniel Voelsen de la Fundatia Stiinta si Politica din Berlin, acesta este unul dintre motivele pentru care tehnologia 5G a starnit dezbateri despre securitate. In centrul discutiilor se afla gigantul chinez Huawei. Se poate avea incredere in componentele Huawei pentru extinderea 5G? La nivel mondial, componentele necesare pentru retelele 5G sunt fabricate doar de o mana de companii. 

Doua companii europene, Nokia si Ericsson, o companie sud-coreeana, Samsung si companiile chineze Huawei si ZTE. Se spune ca Huawei are legaturi stranse cu serviciile secrete chineze si cu Partidul Comunist Chinez. SUA, precum si Canada, Polonia si Australia chiar acuza de spionaj compania chineza. Presedintele serviciului german de informatii externe BND, Bruno Kahl, a avertizat in octombrie impotriva implicarii in infrastructura critica de comunicatii mobile a unei companii in care nu se poate avea incredere. Huawei neaga presupusele acuzatii si conexiuni cu statul chinez. Cu toate acestea, reteaua 5G nu este relevanta doar din perspectiva politicii de securitate, ci are si o dimensiune geopolitica si economica. Daca Huawei devine principalul furnizor de componente 5G in Europa si in lume, pozitia grupului chinez ca lider de piata globala va fi consolidata pe termen lung.

Acest lucru nu ar afecta doar furnizorii europeni, ci si giganti americani precum Cisco Systems. Este putin probabil ca a sasea generatie de comunicatii mobile sa mai provoace o dezbatere despre posibili furnizori. Pentru UE si Europa miza este si mai mare. Pentru industria digitala europeana, ce va ramane si mai mult in spatele Chinei, recuperarea va fi imposibila. In prezent, Ericsson sau Nokia nu pot face fata preturilor Huawei. Pe de alta parte, extinderea retelei 5G de catre furnizorii europeni ar inseamna o oportunitate reala pentru o industrie digitala europeana de importanta globala.

5G in sud-estul Europei

Intrebarile de baza legate de 5G sunt aceleasi si in sud-estul Europei. Insa presiunile geopolitice si economice din Europa, China si SUA sunt vizibile mai ales in tarile mici si mai slabe din punct de vedere economic. In aproape toate tarile din sud-estul Europei, ambasadele americane solicita excluderea producatorilor chinezi din proiectul 5G. Uniunea Europeana nu reuseste decat sa repuna reglementarile in mainile statelor membre.

Logo Huawei

Compania luxemburgheza de consultanta Incities, care coopereaza cu Parlamentul European si Comisia Europeana, a publicat un studiu privind gradul de pregatire al tarilor europene pentru trecerea la standardul de comunicatii de mare viteza 5G. In timp ce Finlanda s-a clasat pe primul loc, iar Germania pe locul al optulea, tari din sud-estul Europei se afla in zona de jos a clasamentului. Cipru (28), Albania (34), Bosnia si Hertegovina (36). In mod surprinzator, studiul a aratat ca gradul de adoptare a tehnologiei 5G este strans legat de puterea economica a tarii respective. Cu cat o tara este mai bogata, cu atat mai usor sunt indeplinite conditiile pentru introducerea 5G.

Romania

Potrivit strategiei guvernamentale privind 5G, publicata in decembrie 2019, lansarea noului standard mobil in Romania ar trebui sa inceapa in 2020. Inca nu s-a reusit adoptarea legislatiei necesare si nici nu a fost specificata o data pentru licitatiile de acordare a frecventelor. In 2019, guvernul roman ar fi incheiat un memorandum secret cu SUA privind dezvoltarea retelelor 5G. Acest lucru inseamna in primul rand excluderea Huawei. Grupul chinez, care a jucat un rol cheie in dezvoltarea 3G si 4G in Romania, a incercat sa faca presiuni asupra guvernului de la Bucuresti, aratand ca inlocuirea tuturor componentelor Huawei va costa Romania cateva miliarde de euro. Guvernul Romaniei a amanat o decizie finala.

Albania

In Albania nu exista in prezent conexiuni 5G functionale si nici un termen de introducere a acestora. Problema consta in faptul ca frecventele necesare pentru standardul 5G sunt supraaglomerate, la ele avand acces numai Telekom Albania si Vodafone Albania. Datorita unei indelungate cooperari intre compania-mama Vodafone si Huawei, Vodafone Albania a optat pentru componente Huawei, atrangand criticile ambasadei americane la Tirana. Proiectul a fost oprit in decembrie. Ramane de clarificat cum si cand poate fi construita reteaua 5G in Albania fara participarea companiei chineze.

Bosnia 

5G nu exista deocamdata nici in Bosnia. De fapt, in aceasta tara standardul 4G a fost introdus abia in urma cu aproximativ un an. Nu exista declaratii publice din partea oficialilor de la Sarajevo cu privire la utilizarea componentelor Huawei sau ale unor echipamente alternative. Este de asteptat ca situatia sa nu se schimbe in viitorul apropiat, in conditiile in care marii operatori de telefonie mobila Mtel, HT Eronet si BH Telekom abia ce au reusit sa adopte standardul actual (4G). 

Bulgaria

Bulgaria, care sta in mod traditional bine la capitolul comunicare digitala, urmareste un plan ambitios privind retelele 5G. Licitatia pentru frecventele 5G urmeaza sa aiba loc in iulie 2020. O lansare a noii tehnologii este planificata pentru sfarsitul anului 2020 sau cel tarziu 2021. In ciuda acelorasi avertismente venite din partea ambasadei americane, Bulgaria nu a exclus in mod explicit grupul Huawei sau alte companii chineze din proiectul de ridicare a retelei sale 5G.

Cu toate acestea, exista numeroase semne de intrebare in ceea ce priveste capacitatea Bulgariei de a atinge acest tel intr-un timp atat de scurt. Dincolo de criza coronavirus, care da peste cap foaia de parcurs a intregii Europe in acest domeniu, o parte din spectrul necesar de frecvente este blocat de militarii bulgari. Inca inainte de criza actuala, guvernul Borisov ramasese in urma, atat din acest punct de vedere, cat si in ceea ce priveste legislatia in materie de infrastructura. 

Grecia

Si Grecia intentioneaza sa introduca 5G in 2021. Frecventele necesare vor fi scoase la licitatie la sfarsitul anului 2020. Guvernul grec a tacut mult timp in legatura cu utilizarea tehnologiei chineze, care a fost folosita in proiectele pilot. In martie 2020, Atena a acordat insa companiei Ericsson dreptul exclusiv de a construi reteaua 5G prin intermediul Cosmote, cel mai mare operator de telefonie mobila din aceasta tara. 

Croatia

5G

Croatia este, la randul ei, una dintre tarile care doresc sa acopere intreaga tara cu 5G inca de anul viitor. In 2020, Osijek, al patrulea oras ca marime din extremitatea vestica a Croatiei, a devenit prima regiune complet echipata cu tehnologie 5G. Primele frecvente au fost deja alocate de autoritatile de reglementare, in timp ce alocarea de frecvente suplimentare este inca blocata in legislatie. In legatura cu echipamentele Huawei au existat dezbateri si in Croatia, insa autoritatile nu au exclus gigantul chinez din reteaua 5G a tarii. In schimb, la fel ca in alte tari, operatorii de telefonie mobila din Croatia incheie si parteneriate individuale. 

Muntenegru

In micul stat de pe coasta Adriaticii dezvoltarea retelei 5G a accelerat in pofida crizei coronavirus. La jumatatea lunii aprilie, directorului agentiei pentru comunicatii electronice si servicii postale, Darko Grgurovic a anuntat ca autoritatile de reglementare vor prezenta anul acesta o strategie 5G, intentionand sa organizeze licitatia pentru frecventele 5G in cea de-a doua jumatate a anului 2021. Proiecte pilot vor fi realizate inca din acest an. Datorita cooperarii existente si a renuntarii la o excludere generala a producatorilor chinezi, utilizarea tehnologiei chineze este considerata de analisti foarte probabila. 5G, spun autoritatile muntenegrene, ar trebui sa fie disponibil la nivel national pana la sfarsitul anului 2022.

Macedonia de Nord

Macedonia de Nord nu dispune de 5G, iar termenul privind introducerea retelelor 5G la nivel national este foarte indepartat, respectiv sfarsitul anului 2027. Se estimeaza ca Skopje va fi dispune de conexiuni 5G pana la sfarsitul anului 2023 – aceasta fiind o cerinta obligatorie a autoritatilor pentru companiile care vor sa participe la licitatiile de atribuire a frecventelor, care vor avea loc la sfarsitul anului 2020.

Serbia

In Serbia, 5G este inca in faza de testare. Grupul norvegian Telenor a construit in iunie 2019 prima baza 5G la Universitatea din Belgrad. Conform comunicatelor de presa, Telenor nu foloseste componente Huawei, bazandu-se in schimb pe piese ale furnizorului suedez Ericsson. Totusi, principalul centru de productie al companiei se afla in orasul chinez Nanjing. Inca nu este clar cand si prin intermediul caror furnizori de echipamente va fi pusa pe picioare reteaua 5G din Serbia. Licitatia pentru frecventele 5G a fost anuntata pentru acest an, dar nu a fost stabilita o data precisa, probabil si din cauza crizei coronavirus. Intrucat Serbia colaboreaza strans cu Rusia si China in alte domenii, in special in sectorul securitatii, pare putin probabil ca guvernul de la Belgrad se aplice conditii speciale pentru participarea chinezilor la reteaua 5G.

Concluzie

Dezvoltarea 5G in sud-estul Europei aproape ca nu este luata in seama in restul continentului. Intrebarile fundamentale in legatura cu implementarea acestei tehnologii nu difera de cele din celelalte tari europene. In schimb, ele au o legatura directa cu hotararile luate in Germania sau Austria. Pentru majoritatea tarilor din sud-estul Europei, cooperarea foarte veche a Deutsche Telekom si a operatorului austriac A1 cu Huawei face aproape imposibila renuntarea la furnizorul chinez. Este limpede ca tarile mici, de la Croatia pana la Grecia cu greu pot rezista presiunilor exercitate de puteri mondiale precum China, SUA sau Rusia. 

Sursa: dw.com