In ciuda tensiunilor din estul Ucrainei, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski calatoreste miercuri in orasul Mariupol, situat in regiunea Donetk din estul Ucrainei, transmite CNN.

Publicat:16.02.2022, 08:08

Presedintele ucrainean volodimir Zelenski va calatori miercuri dupa-amiaza in orasul Mariupol, a declarat biroul sau de presa pentru CNN.

Orasul Mariupol este situat in regiunea Donetk din estul Ucrainei. Acesta asigura apa pentru Crimeea si are iesire la Marea Azov si Marea Neagra. De altfel, portul Mariupol este cel mai mare port ucrainean la Azov. 
 

Marti, Serviciul de Urgenta de Stat al Ucrainei a solicitat ajutor international din partea Centrul de Coordonare Euro-Atlantic pentru Raspuns la Dezastre (EADRCC). 

Cu o zi inainte, luni, Volodimir Zelenski a spus ca exista informatia ca invazia ruseasca ar incepe din 16 februarie.

Rusia a desfasurat peste 130.000 de militari in apropierea granitelor Ucrainei in ultimele saptamani, conform estimarilor americanilor. Marti, insa, Kremlinul a anuntat ca retrage o parte dintre acesti soldati, intr-o aparenta schimbare de ton.

Totusi, nici Ucraina, nici NATO nu sunt convinse, iar Jens Stoltenberg a spus, tot marti, ca „nu am vazut niciun semn al reducerii prezentei militare rusesti la granita cu Ucraina, dar vom continua sa monitorizam situatia”.

De asemenea, SUA si alte tari europene si-au indemnat cetatenii sa paraseasca Ucraina cat mai curand pentru a nu fi in pericol, iar ambasada americana a fost mutata de la Kiev la Lvov, in vestul tarii.

Mariupol, un oras aflat langa front 

Mariupol este un oras cu aproximativ 550.000 de locuitori situat in Ucraina, la nici 25 km de linia frontului, care mai este supranumit „poarta maritima a Donbasului”.

Orasul a fost fondat pentru greci si a devenit celebru pentru otelarii si pentru port. In 2014 in Mariupol au fost lupte, iar un an mai tarziu, in ianuarie 2015, cateva rachete au ucis 30 de oameni langa o piata din oras, conform Al Jazeera.

De atunci multe s-au intamplat in oras si pe marea de langa, iar Mariupolul sta cu sufletul la gura fiindca exista mereu pericolul unei invazii rusesti.

Inca de acum 7 ani teama este ca Rusia, daca va fi sa declanseze o noua actiune militara impotriva Ucrainei, o va face contra orasului Mariupol, mai ales ca este un loc atat de important din punct de vedere strategic, dar si economic, datorita portului la Marea Azov si datorita existentei a doua dintre cele mai mari otelarii din Europa.

Analistii politici au spus in repetate randuri ca Rusia incearca sa controleze rutele maritime care duc spre si dinspre cele doua porturi importante din sudul Ucrainei, la Marea de Azov, Berdiansk si Mariupol.

In acest fel, afecteaza serios situatia economica, sociala in regiune, generand pierderi de milioane de euro economiei locale din estul Ucrainei.

Vadym Boychenko, primarul Mariupolului, declara recent, citat de Financial Times, ca razboiul se desfasoara la TV si pe retelele sociale, dar ca nu exista un risc real de conflict pe teren la Mariupol.

El a spus ca rusii vor sa-si „arate muschii” si mai multi oficiali din regiune au declarat ca armata ucraineana este mult mai bine pregatita decat era acum 6-7 ani, atat pe uscat, cat si pe mare, dar si in aer. Ucraina a instalat langa linia frontului mai multe sisteme de racheta sol - aer, dar si arme anti-tanc.

Mariupol este la 180 km de orasul rus Rostov pe Don si la 750 km de Kiev. Donetk se gaseste la 110 km de Mariupol. iar Luhansk, la 280 km.

Locuitorii din Mariupol sunt prinsi la mijloc intre Kiev si occident la vest si Rusia, care este la est si se afla extrem de aproape. Multi spun ca guvernul de la Kiev nu a facut destul pentru oras si ca ar fi mai bine sub administratie rusa, in timp ce altii raspund ca toate semnalele din teritoriile ocupate Donetk si Luhansk arata ca nivelul de trai este mai scazut acolo decat in Mariupol si s-a depreciat dupa 2018. 

Sursa: