Inainte de ofensiva planificata asupra orasului Rafah din Fasia Gaza, israelienii vor sa evacueze populatia in tabere mari de corturi langa frontiera cu Egiptul, scrie luni ziarul Wall Street Journal, preluat de dpa, scrie g4media.ro

Publicat:13.02.2024, 10:29

Oficiali egipteni citati ca surse de publicatia respectiva au descris propunerea Israelului, care prevede infiintarea a 15 tabere de cate 25.000 de corturi pentru palestinieni.

Raspunderea pentru instalarea taberelor si a unor spitale de campanie ar urma sa revina Egiptului, care are frontiera comuna cu Fasia Gaza; la Rafah se afla singurul punct de trecere intre teritoriul egiptean si cel controlat de gruparea islamista Hamas, aflat sub asediu israelian.

Orasul este supraaglomerat; sute de mii de palestinieni s-au refugiat acolo din alte parti din Gaza.

In cadrul razboiului impotriva Hamas, Israelul pregateste in prezent o ofensiva la Rafah, considerat ultimul bastion al islamistilor din Gaza care au atacat pe teritoriul israelian in 7 octombrie anul trecut.

Conform cotidianului citat, Egiptul a primit propunerea de evacuare a palestinienilor din Rafah in urma cu cateva zile. Guvernul statului evreu a cerut organizatiilor din cadrul ONU care actioneaza in zona sa sprijine operatiunea respectiva.

Intentia israelienilor de a lua cu asalt orasul a fost puternic criticata pe plan international.

Purtatorul de cuvant al ONU Stephane Dujarric a declarat luni la New York ca orice actiune in sudul Fasiei Gaza, in apropierea frontierei cu Egiptul, trebuie efectuata cu protectia deplina a populatiei civile. „Nu vom fi parte la o stramutare fortata”, a afirmat el, aratand ca in prezent „nu exista in Gaza niciun loc sigur”, inclusiv din cauza lipsei de adaposturi si a bombelor israeliene neexplodate.