Fortele israeliene au continuat sa bombardeze Fasia Gaza, iar gruparea armata Jihad Islamic sa traga rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sambata, cel mai grav acces de violenta locala de la un scurt razboi de anul trecut. Armata israeliana estimase ca a ucis 15 luptatori ai Jihadului Islamic in loviturile sale care au inceput vineri dupa-amiaza, vizand in special locuri de fabricare a armelor, potrivit acesteia. Ministerul Sanatatii de la Gaza a raportat zece morti, "printre care o fetita de cinci ani", si 79 de raniti.

Publicat:06.08.2022, 08:07

Fortele israeliene au continuat sa bombardeze Fasia Gaza, iar gruparea armata Jihad Islamic sa traga rachete spre statul evreu

ACTUALIZARE 7:15 Fortele israeliene au continuat sa bombardeze Fasia Gaza, iar gruparea armata Jihad Islamic sa traga rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sambata. La ora locala 04.30 (01.30 GMT), alertele la raidurile aeriene si loviturile israeliene s-au diminuat, cel putin temporar.

Inainte de aceasta ultima secventa nocturna, armata israeliana estimase ca a ucis 15 luptatori ai Jihadului Islamic in loviturile sale care au inceput vineri dupa-amiaza, vizand in special locuri de fabricare a armelor, potrivit acesteia. Ministerul Sanatatii de la Gaza a raportat zece morti, "printre care o fetita de cinci ani", si 79 de raniti.

Brigazile Al-Quds, aripa armata a Jihadului Islamic, au spus ca au lansat vineri "peste 100 de rachete" spre teritoriul israelian ca "prim raspuns" la atacurile israeliene care l-au ucis unul dintre liderii gruparii, Taysir al-Jabari.

In Israel, sirenele de alarma continua sa sune in localitatile din sud, dar nu au fost identificate victime sau pagube in urma tirului de rachete, a informat armata.

Acesta a raportat 70 de proiectile trase dinspre Fasia Gaza, dintre care 11 au aterizat in interiorul enclavei palestiniene aflate sub blocada israeliana.

Restul rachetelor au fost interceptate de scutul antiracheta israelian sau au cazut in zone nelocuite din Israel.

Egiptul ar putea primi sambata o delegatie a Jihadului Islamic pentru mediere

ACTUALIZARE 7:10 Egiptul, un intermediar istoric intre Israel si grupurile armate din Fasia Gaza, depune eforturi sa stabileasca o mediere si ar putea primi sambata o delegatie a Jihadului Islamic, au indicat pentru AFP responsabili egipteni la Gaza. Diplomatia egipteana anuntase anterior ca poarta discutii "sustinute pentru a calma situatia si a salva vietile si bunurile".

Statul evreu a prezentat aceste raiduri ca pe un "atac preventiv" impotriva Jihadului Islamic, la cateva zile dupa arestarea unui lider al organizatiei din Cisiordania ocupata care a starnit temeri de actiuni ca represalii, a afirmat un purtator de cuvant al armatei israeliene, Richard Hecht.

"Israelul a efectuat o operatiune de antiterorism precisa impotriva unei amenintari imediate", a declarat prim-ministrul israelian, Yair Lapid, la televiziune. "Jihadul Islamic este un mandatar iranian care vrea sa distruga statul Israel si sa omoare israelieni nevinovati. (...) Vom face tot ce este necesar pentru a ne apara poporul", a adaugat el.

Premierul Yair Lapid: Operatiunea va dura atat timp cat va fi necesar

ACTUALIZARE 22:45 In prima sa aparitie publica de la declansarea operatiunii „Breaking Dawn” in Gaza, premierul Yair Lapid a declarat ca lupta „va dura atat timp cat va fi nevoie”, iar guvernul are o politica de toleranta zero pentru orice tentativa de atac dinspre Gaza impotriva Israelului.

Vorbind la scurt timp dupa ce Jihadul Islamic a inceput sa lanseze rachete spre Israel, el a precizat ca Israelul nu este interesat de o campanie militara de amploare, dar nu va ezita sa se angajeze intr-o astfel de campanie daca este necesar.

„Israelul a desfasurat o operatiune antiterorista precisa impotriva unei amenintari imediate. Lupta noastra nu este cu locuitorii din Gaza. Jihadul Islamic este un proxy iranian care vrea sa distruga statul Israel si sa ucida israelieni nevinovati. Seful Jihadului Islamic se afla la Teheran in acest moment. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne apara poporul”, a spus Lapid.

Sirenele suna in Israel, zeci de rachete sunt trase dinspre Gaza

ACTUALIZARE 22:20 Sirenele de maxima alerta au sunat vineri seara in Ashkelon si in mai multe orase din jur, in timp ce zeci de rachete au fost lansate dinspre Fasia Gaza spre teritoriul israelian.

Cel putin unele dintre ele au fost interceptate de sistemul de aparare antiracheta Iron Dome, relateaza Times of Israel.

 

Municipalitatea din Tel Aviv a anuntat ca deschide adaposturile publice antiaeriene, in urma instructiunilor primite de la armata, desi rachetele lansate din Gaza vineri seara deocamdata nu au fost indreptate spre Tel Aviv.

Spitalul Soroka din Beersheba, pe de alta parte, spune ca a inceput sa transfere bebelusii si alti pacienti critici in sectii protejate, in conditiile tirurilor neincetate cu rachete din Gaza.

Potrivit armatei israeliene, Jihadul Islamic palestinian a lansat aproximativ 80 de rachete spre sudul Israelului. Aproape jumatate dintre ele au cazut insa in Fasia Gaza, 46 au trecut granita, iar dintre acestea, 33 au fost interceptate de sistemul de aparare antiaeriana Iron Dome. Deocamdata nu sunt informatii ca ar exista raniti.

La randul sau, Jihadul Islamic palestinian anunta ca a tras peste 100 de rachete asupra teritoriului israelian si ameninta ca acesta „este doar inceputul”.

Armata israeliana efectueaza noi raiduri

ACTUALIZARE 21:45 Armata israeliana anunta ca a inceput noi lovituri aeriene pe scara larga impotriva unor tinte din Fasia Gaza avand legatura cu Jihadul Islamic Palestinian.

Raidurile vizeaza locuri unde se produc arme, depozite de munitii si pozitii de unde Jihadul Islamic lanseaza rachete spre teritoriul israelian.

ACTUALIZARE 20:55 Un nou bilant al Ministerului Sanatatii din Gaza anunta 10 morti in urma raidurilor israeliene.

Jihadist ucis pe motocicleta

ACTUALIZARE 20:50 Armata israeliana a reluat atacurile aeriene in Fasia Gaza, potrivit presei palestiniene.

Exista informatii ca un alt oficial palestinian al Jihadului Islamic ar fi fost ucis in timp ce se afla pe motocicleta in Shejaiya, Gaza.

Intre timp, armata israeliana a publicat o noua inregistrare video in care spune ca loveste un lansator de rachete al Jihadului Islamic in sudul Fasiei Gaza.

Jihadul Islamic vrea sa se alieze cu Hamas, Israelul gata sa mobilizeze rezervisti

ACTUALIZARE 20:45 Un oficial palestinian a declarat pentru postul public de televiziune Kan ca Jihadul Islamic palestinian face presiuni „semnificative” asupra Hamas pentru a face front comun impotriva Israelului, relateaza „The Times of Israel”.

Pana in prezent, Hamas pare sa fi evitat sa se alieze cu Jihadul Islamic palestinian. Si-a exprimat solidaritatea, dar a evitat sa faca declaratii clare cu privire la o eventuala intentie de a se alatura in lupta impotriva Israelului, mentioneaza publicatia citata.

ACTUALIZARE 20:30 Ministrul israelian al apararii, Benny Gantz, a aprobat mobilizarea a pana la 25.000 de soldati rezervisti, daca va fi necesar, potrivit biroului sau.

Un lider marcant al Jihadului Islamic, Tayseer Jabari, ucis in apartamentul sau

ACTUALIZARE 18:25. Armata israeliana a publicat o inregistrare video cu un atac aerian asupra unui apartament din Fasia Gaza, in urma caruia a fost ucis unul dintre comandantii principali ai Jihadului Islamic, Tayseer Jabari.

Jabari era comandantul gruparii din nordul Fasiei Gaza. Fortele de aparare israeliene afirma ca acesta planuise atacuri cu rachete antitanc ghidate impotriva cetatenilor si a soldatilor israelieni in zone din apropierea granitei cu Gaza.

Considerat nr.2 al Jihadului Islamic, Tayseer al-Jabari conducea o unitate responsabila cu atacurile cu rachete asupra teritoriului israelian.

Raidul armatei israeliene a survenit dupa mai multe zile de tensiuni in zona provocate de arestarea in Cisiordania a unui alt reprezentant al respectivei grupari palestiniene, Bassam al-Saadi, intr-o tabara de refugiati din orasul Jenin. Dupa aceasta arestare, gruparea palestiniana a amenintat Israelul cu represalii.

Spitalul Shifa din Gaza a confirmat ca doua persoane au fost ucise, iar 20 ranite, relateaza CNN. Un producator CNN din Gaza a vazut medici care au scos doua cadavre din cladirea numita „Turnul Palestinei”, care a fost lovita de atacul israelian.

Ministerul Sanatatii din Fasia Gaza, administrat de Hamas, afirma ca opt persoane au fost ucise, inclusiv o fetita de 5 ani, si alte 40 au fost ranite de loviturile aeriene israeliene, relateaza The Times of Israel.

La randul sau, armata israeliana a anuntat ca estimeaza ca 10-20 de „teroristi palestinieni” au fost ucisi in atacurile aeriene.

Atacuri cu avioane si drone in operatiunea „Breaking Dawn”

Potrivit armatei, avioane de lupta si drone au efectuat raiduri asupra a sase tinte. Una dintre persoanele vizate de atacuri este Tayseer Jabari, comandantul Jihadului Islamic din nordul Gaza.

Armata israeliana sustine ca a lansat operatiunea pentru ca militantii palestinieni pregateau atacuri asupra unor tinte israeliene. Indicii in acest sens au aparut de ceva timp, iar luni israelienii l-au arestat pe Bassem Saadi, liderul Jihadului Islamic din Cisiordania.

„Inamicul a inceput un razboi care vizeaza poporul nostru, iar noi toti avem datoria de a ne apara pe noi insine si pe poporul nostru si de a nu permite inamicului sa scape cu actiunile sale care au ca scop subminarea rezistentei si a fermitatii nationale”, a reactionat Jihadul Islamic, una dintre cele doua grupari militante din Gaza.

Armata israeliana se asteapta acum la represalii si a anuntat ca in zonele din jurul Fasiei Gaza a fost declarata „stare speciala”, fiind de asteptat posibile tiruri cu rachete sau alte atacuri din partea militantilor. Sistemul de aparare antiaeriana „Iron Dome” a fost activat in apropierea Tel Avivului, Ierusalimului si la Beersheba.

Operatiunea impotriva Jihadului Islamic din Gaza se numeste „Breaking Dawn” (Zori de zi), a precizat armata.

Ulterior, premierul interimar Yair Lapid si ministrul apararii Benny Gantz au facut o declaratie comuna cu privire la atacurile aeriene ale armatei in Fasia Gaza impotriva gruparii palestiniene Jihadul Islamic.

„Guvernul israelian nu va permite organizatiilor teroriste sa stabileasca agenda in orasele din apropierea Fasiei Gaza si sa ameninte cetatenii Israelului”, a afirmat Lapid. „Oricine cauta sa faca rau Israelului trebuie sa stie ca vom ajunge la ei. Fortele de securitate vor actiona impotriva teroristilor Jihadului Islamic, pentru a elimina amenintarea la adresa cetatenilor Israelului”, a adaugat el.

„Obiectivul este de a proteja orasele israeliene si cetatenii Israelului. Nu vom permite nimanui sa ameninte sau sa faca rau cetatenilor Israelului. Oricine va incerca va fi lovit”, afirma, la randul sau, Benny Gantz.

Israelul are alegeri anticipate la toamna

Israelul este in prezent intr-o perioada preelectorala si este condus de un guvern interimar condus de Yair Lapid, fostul ministru de externe in guvernul lui Naftali Bennett. Parlamentarii israelieni au votat, la sfarsitul lunii iunie, dizolvarea Parlamentului, deschizand calea pentru al cincilea scrutin anticipat in mai putin de patru ani. Alegerile anticipate au fost stabilite pentru 1 noiembrie.

In iunie 2021, fapt fara precedent, Bennett si Lapid au format o coalitie de opt partide (dreapta, stanga, centru), cooptand pentru prima data inclusiv o formatiune araba, si au pus capat celor 12 ani de putere neintrerupta a lui Benjamin Netanyahu. Dar un an mai tarziu, coalitia si-a pierdut majoritatea in legislativ. Alegerile anticipate au fost decise intr-un moment in care sondajele inca aratau fragmentarea peisajului politic israelian, cu 13 partide care isi impart 120 de locuri.

„Ceea ce avem nevoie astazi este sa revenim la conceptul de unitate israeliana si sa nu lasam fortele intunericului sa ne divizeze”, declara Yair Lapid. Fost jurnalist vedeta, care a fondat in urma cu 10 ani partidul centrist „Yesh Atid” („Exista un viitor”, in ebraica), el a intrat acum in prim-planul vietii politice israeliene, odata cu preluarea functiei de prim-ministru interimar (si ministru de externe), in conditiile in care liderul opozitiei si al partidului Likud, ex-premierul Benjamin Netanyahu, in varsta de 72 de ani, judecat pentru coruptie intr-o serie de dosare, incearca sa-si recastige fostul post la alegerile din 1 noiembrie.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: