Italia trimite inca patru avioane de lupta in Romania pentru a consolida flancul sud-estic al NATO, a anuntat sambata ministrul apararii Lorenzo Guerini. Premierul belgian Alexander De Croo, a anuntat de asemenea ca tara sa va desfasura 300 de militari in Romania ca parte a acelorasi eforturi.

Publicat:26.02.2022, 22:49

Pana acum, Italia are deja stationate patru aparate Eurofighter la baza militara Mihail Kogalniceanu din apropiere de Constanta, iar de sambata incolo se vor alatura inca patru, relateaza DPA, citata de Agerpres.

Din decembrie 2021, Fortele Aeriene ale Italiei au avut ca sarcina supravegherea aeriana in regiune, ca parte a programului NATO „Air Policing South”.

In ultimele cateva zile, si fortele armate germane au trimis sase avioane de lupta in Romania.

Premierul belgian a anuntat pe Twitter noile decizii.

„Belgia isi asuma responsabilitatea in cadrul fortei de reactie rapida a NATO, ale carei elemente au fost activate vineri. In actuala faza, 300 de militari belgieni vor fi desfasurati in Romania”, a spus el.

La randul sau, ministrul apararii Ludivine Dedonder a explicat ca desfasurarea va avea loc „saptamana viitoare” si ca militarii vor face parte dintr-un batalion comun cu Franta care va avea drept misiune „sa protejeze si sa descurajeze” Rusia, potrivit EFE.

Belgia va sustine si fortele ucrainene cu 2.000 de mitraliere si 3.800 de tone de combustibil, a adaugat De Croo, care a mentionat ca executivul de la Bruxelles analizeaza si alte solicitari de ajutor din partea guvernului de la Kiev.

Sursa: