Liderul cecen, Ramzan Kadirov, ar fi fost transportat cu avionul la un spital din Moscova, fiind suspect la coronavirus. Despre asta scrie toata presa rusa, insa consilierul liderului de la Groznii dezminte informatia. Saptamana aceasta, in republicile ruse Daghestan si Cecenia s-a inregistrat un numar mare de infectari si decese, astfel ca au fost trimise intariri de la Moscova.

Publicat:22.05.2020, 19:42

Avionul liderului autoritar al Ceceniei ar fi fost vazut aseara pe aeroportul din Moscova. Se pare ca acesta ar avea probleme grave la plamani, fiind suspect de infectie cu Covid-19. Nu sunt informatii despre starea actuala a lui Ramzan Kadarov. Anterior el a vizitat un spital din capitala Groznai unde sunt tratati pacientii infectati cu Coronavirus.

Daca se confirma ca are coronavirus, Kadarov se alatura seriei de oficiali de rang inalt din Federatia Rusa care s-au infectat. Premierul rus Mihail Mihustin, s-a intors la lucru in urma cu doar cateva zile, dupa ce a fost tratat in spital pentru COVID-19. De asemenea, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, a fost testat pozitiv. Sotia acestuia a fost externata ieri, el insa mai ramane in spital. La fel si ministrul culturii, cel al constructiilor, dar si adjunctul acestuia s-au imbolnavit. Potrivit datelor din Cecenia, 1.026 de oameni au fost diagnosticati cu noul coronavirus si 11 au murit. In republica vecina, Daghestan, zeci de medici ar fi murit, iar spitalele sunt pline de pacienti.

“Noi nu credeam in aceasta boala, dar acum 100 de procente si chiar 200 am crezut. Trebuie sa ascultam ce spun medicii.” 

Dintre cei 800 de oameni rapusi de Covid in Daghestan, 40 sunt medici. Sunt si cazuri fericite, ca al acestui felcer.

“In ziua cand m-am infectat, am primit o cartela de la un bolnav de Coronavirus, care refuza spitalizarea. A trecut prin mainile mele, dupa asta am inceput sa ma simt rau. In jurul orei 20 mi s-a ridicat febra si am plecat acasa.” 

Printre persoanele infectate cu Covid-19 este si tatal cunoscutului luptator UFC Habib Nurmagomedov din Daghestan.

Habib NURMAGOMEDVOV, LUPTATOR UFC: “20 dintre rudele mele au stat la reanimare. Tatal meu se afla acum internat in spital. Starea lui este grava.”

De astazi, in Daghestan incepe dezinfectarea in masa. De la Moscova au fost trimise zeci de autospeciale si medici, care sa intervina in republica rusa. Totodata urmeaza sa fie amenajat si un spital de campanie.

In Rusia un focar de infectie a izbucnit la o mina de aur din regiunea Krasnodar. Peste 800 de muncitori s-au infectat, iar in localitate a fost amenajat un spital de campanie. 

Intr-o tara in care nu multi indraznesc sa critice regimul Putin, in aceste saptamani protestele s-au inmultit vizibil. Medicii au protestat fata de lipsa echipamentelor si a bonusurilor salariale. 

“Nu am primit bonusurile promise, nici medicii, nici asistentele medicale, nici felcerii.” 

Dupa acest protest directorul acestui spital a fost demis. Si vanzatorii de fructe si legume din Moscova au protestat dupa ce au fost loviti concomitent de cresterea taxelor pentru tarabe si de prabusirea vanzarilor. 

Economia Rusiei va scadea cu 5% in 2020, iar rubla se va deprecia, pe masura ce pandemia si preturile scazute ale petrolului isi vor produce efectele, a declarat ministrul economiei. Guvernul de la Moscova sustine ca epidemia se stabilizeaza la nivel national si ca in ultimele zile se inregistreaza mai putine cazuri noi. Numarul de cazuri de coronavirus din Rusia, al doilea cel mai mare din lume, a trecut astazi de 326 de mii.