Mii de pesti morti, care plutesc pe fluviul Oder, ce traverseaza Germania si Polonia, starnesc temeri cu privire la un dezastru ecologic. 10 tone de pesti morti au fost recuperate deja, iar politia poloneza a oferit o recompensa de peste 200 de mii de euro pentru a-l gasi pe cel care a contaminat apa. Berlinul acuza Varsovia ca nu a informat la timp despre dezastru, in timp ce ecologistii avertizeaza ca poluarea ar putea afecta viata marina chiar pana in Mare Baltica.

Publicat:14.08.2022, 17:17

Aceste bancuri de pesti care se inghesuie, lipsiti de viata, spre tarmurile din apropierea orasului Schwedt, din estul Germaniei, au fost probabil transportate de curentul din Polonia, unde primele cazuri au fost raportate de localnici si pescari pe 28 iulie. 

Michael TAUTENHAHN,  EXERT, PARCUL NATIONAL DIN VALEA INFERIOARA A RAULUI ODER:  "Pestii mor chiar in fata ochilor mei. Mi-e teama ca pescarii isi vor pierde castigurile, iar parcul nostru va pierde turisti care au vrut sa vada fauna salbatica. Dar poate vor fi si turisti care vor sa vada un dezastru natural."

Sute de lucratori de urgenta echipati cu manusi si barci pneumatice au fost mobilizati pentru a recupera pestii in landul Brandenburg pe o lungime de 80 de kilometri. In Polonia, personalul militar a fost implicat in curatarea raului. 

Oficialii germani, luati prin surprindere de sosirea pestilor morti, au acuzat autoritarile poloneze ca nu i-au informat. Premierul polonez a incercat sa se justifice, precizand ca toata lumea a crezut ca este doar o problema locala.

Mateusz MORAWIECKI, PREMIERUL POLONIEI.  "Sarcina mea este nu numai sa gasesc si sa-i pedepsesc pe cei responsabili, ci si sa minimizez pierderile cat mai curand posibil si sa refac starea initiala a raului Oder. Cred ca acest lucru va fi posibil in viitorul apropiat".

Potrivit autoritatilor de la Varsovia deseuri chimice au fost probabil aruncate in rau, cu deplina constientizare a riscului si a consecintelor. Ministrul german al Mediului sustine ca exista indicii ca dezastrul ar fi fost provocat de o substanta straina, deoarece au fost semnalate niveluri extrem de ridicate de mercur. De ambele parti ale granitei, autoritatile indeamna oamenii sa nu foloseasca apa, sa nu inoate, sa nu aduca animalele la rau.