Reprezentanta Uniunii Europene in Venezuela a primit un ultimatum de 72 de ore in care trebuie sa paraseasca tara sud-americana, relateaza Agerpres. Presedintele venezuelean, Nicolas Maduro a luat aceasta decizie suparat fiind ca blocul european a impus sanctiuni asupra 11 oficiali venezueleni loiali lui Maduro in conflictul constitutional care afecteaza tara din luna ianuarie. 

Publicat:30.06.2020, 08:54

Maduro a anuntat expulzarea reprezentantei UE, Isabel Brilhante Pedrosa, intr-un discurs pronuntat la palatul prezidential Miraflores. Uniunea Europeana nu il recunoaste pe Maduro ca presedinte legitim al Venezuelei, ci pe rivalul sau Juan Guaido, ca presedinte interimar. 

UE a sanctionat luni 11 oficiali venezueleni implicati in actiuni impotriva opozantilor guvernului presedintelui Nicolas Maduro, printre care Luis Parra, care in luna mai a incercat sa ia locul opozantului Guaido la conducerea parlamentului.

„Cine sunt ei sa incerce sa se impuna prin amenintare? Cine sunt ei? Ajunge! De aceea am decis sa dau 72 de ore ambasadoarei UE pentru a ne parasi tara”, a declarat Nicolas Maduro.
„Vom rezolva acest lucru in 72 de ore (...) Ii vom oferi un avion pentru a pleca, dar ne vom pune lucrurile in ordine cu Uniunea Europeana”, a continuat seful statului venezuelean.

Venezuela a suspendat zborurile comerciale ca urmare a pandemiei noului coronavirus, aminteste France Presse.

„Pretinsa alegere a lui Luis Parra nu a fost legitima deoarece aceasta nu a respectat procedurile juridice si nici principiile constitutionale democratice”, a estimat UE. Juan Guaido este recunoscut drept presedinte interimar al Venezuelei de aproximativ 50 de tari.

Venezuela a fost in 2017 prima tara din America Latina care a facut obiectul unor sanctiuni din partea UE.

Sursa: