Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut prezentator TV din Rusia si propagandistul favorit al Kremlinului, a amenintat intr-un nou acces de furie ca armata rusa se va intoarce la Paris si Berlin, si ca ii va judeca la Haga pe „bastarzii” din Europa, transmite hotnews.ro

Publicat:21.12.2022, 15:27

„Vreti un proces la Haga? Atunci va vom judeca la Haga! Vom veni la Haga la fel cum am venit la Nurnberg (n.r. o referinta la procesele de dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial) pentru a va judeca, bastarzilor!”, exclama Soloviov.

„Vom veni la Haga, ne vom intoarce la Paris ca in secolul XIX si la Berlin ca in secolul XX”, isi continua el amenintarile, referindu-se la infrangerea Frantei in Razboaiele Napoleoniene si a Germaniei naziste in 1945.

„Soldatul rus trebuie sa le aminteasca din nou bastarzilor europeni in secolul XXI ca trebuie sa se gandeasca la noi cu respect! Va vom forta! Va fi greu? Foarte. Vor fi atacuri asupra oraselor noastre? Da”, continua el pe un ton grav.

„Vor primi nazistii europeni tot ce le pot da stapanii lor americani? Bineinteles. Vor impune sanctiuni suplimentare asupra noastra? Da”, afirma Soloviov in monologul sau.

Soloviov, suparat pe SUA sau UE?

Data fiind referinta la armamentele americane ce ar urma sa fie trimise Europei, nu este clar daca accesul de furie a lui Soloviov a fost declansat de anuntul vizitei presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, cand este asteptat ca Joe Biden sa anunte oficial ca SUA vor trimite sisteme Patriot Ucrainei, sau comentariile facute la finalul lunii noiembrie de Ursula von der Leyen privind infiintarea unei instante internationale sub egida ONU care sa judece crimele de razboi ale Rusiei.

La doar o zi dupa afirmatiile in acest sens ale presedintelui Comisiei Europene, Kremlinul a denuntat planul UE, afirmand ca un astfel de tribunal nu va avea nicio legitimitate si va fi condamnat de Moscova.

Ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, a declarat insa pe 13 decembrie ca Olanda ar fi dispusa sa gazduiasca un nou tribunal, sustinut de ONU, pentru a judeca invazia declansata de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Hoekstra a mai afirmat ca Olanda ar cauta sprijin international si finantare pentru tribunal impreuna cu UE si ca noua instanta nu ar trebui sa interfereze cu activitatea Curtii Penale Internationale (CPI), care este gazduita tot in Olanda.

Propagandistii rusi vorbesc tot mai des despre un proces la Haga

Desi nu e clar ce l-a infuriat din nou pe Soloviov, interesant este ca propagandistii rusi par sa faca referiri tot mai dese la un eventual proces la Haga privind crimele de razboi ale Rusiei.

La sfarsitul lunii noiembrie Margarita Simonian, sefa canalului Russia Today, a vorbit despre acest lucru chiar in emisiunea lui Soloviov de la televiziunea Rossiya-1.

„Oamenii care se tem de [Curtea Penala Internationala de la] Haga, ascultati: ar trebui sa va fie frica sa pierdem, sa fim umiliti si sa va fie frica sa va tradati poporul”, afirma ea.

„Permiteti-mi sa va spun ca, daca reusim sa pierdem, Haga, indiferent daca va fi real sau ipotetic, va veni pana si dupa un maturator stradal care matura pietrele cubice din spatele Kremlinului”, sustine ea.

„Nu intra in padure daca ti-e frica de Haga”, conchide ea un monolog mai lung, intr-o aparenta referinta la o zicala ruseasca: „nu intra in padure daca ti-e frica de lupi”.

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatistilor pro-rusi din Donbas, a evocat si el posibilitatea unui proces la Haga intr-un interviu acordat la inceputul acestei saptamani.

Raspunzand acuzatiilor tot mai vocale in anumite cercuri din Rusia potrivit carora numeroasele sale critici aduse comandamentului militar de la Moscova sunt de dragul notorietatii, sau „din interese pur mercantile”, dupa cum le numea el in interviu, Ghirkin a afirmat:

„Chiar si aici am un rationament foarte puternic: Daca vom pierde razboiul voi primi o condamnare pe viata la Haga si voi fi trimis apoi la Kiev unde voi fi spanzurat, fara nicio indoiala”.

Ucraina a abolit pedeapsa capitala in 2000. Insa in luna noiembrie Ghirkin a fost condamnat de o instanta olandeza la inchisoare pe viata pentru rolul sau in doborarea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei in 2014.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.