Beijingul a confirmat ca un pastor din regiunea chineza din Mongolia Interioara a fost infectat cu ciuma bubonica, relateaza The New York Times. Oficialii din domeniul sanatatii au amintit in comunicatul emis ca, chiar daca lumea lupta cu o pandemie cauzata de un virus nou, amenintarile vechi nu dispar. Comisia de sanatate din orasul Bayannur a declarat ca ciuma a fost diagnosticata duminica la un pastor care este in stare stabila, urmand un tratament in spital.

Publicat:06.07.2020, 21:14

De asemenea, comisia a emis o alerta de nivelul al treilea, dintr-un sistem cu patru niveluri, avertizand oamenii impotriva vanatorii, consumului sau transportului de animale care pot fi potential infectate, in special marmote, si sa raporteze rozatoarele moarte sau bolnave.

Oficialii orasului au declarat ca au pus in aplicare masuri de prevenire a ciumei care vor ramane in vigoare pentru restul anului.

Boala, cunoscuta ca Moartea Neagra in Evul Mediu, este cauzata de bacteria Yersinia pestis si este transmisa de purici care sunt infectati de rozatoare. In Mongolia Interioara, gazda este adesea marmota care traieste in zonele rurale.

In noiembrie, oficialii de la Beijing au declarat ca doua persoane din Mongolia Interioara au fost gasite cu ciuma pneumonica, o alta forma de ciuma cauzata de aceeasi bacterie. Ciuma pneumonica este singura forma care poate fi transmisa de la persoana la persoana, prin picaturi respiratorii.

Daca nu este tratata, ciuma pneumonica este invariabil fatala, in timp ce ciuma bubonica este fatala in 30% pana la 60% din cazurile netratate, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii. Antibioticele pot vindeca boala daca sunt administrate timpuriu.

Tara vecina, Mongolia, a anuntat, de asemenea, luni ca a ridicat restrictiile in provincia Khovd, dupa ce in urma cu doua saptamani au fost raportate doua cazuri de ciuma bubonica legate de consumul de carne de marmota. Oficialii din domeniul sanatatii au spus ca conditiile pacientilor s-au imbunatatit, a informat site-ul de stiri Ikon.mn.

Cazurile de ciuma se gasesc in numar limitat in mai multe parti din lumii. In Statele Unite, aproximativ sapte cazuri, de ciuma bubonica, sunt raportate in medie in fiecare an, cel mai adesea in zonele rurale ale statelor din zona de Vest, spune Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

In perioada 2009 - 2018, China a raportat 26 de cazuri si 11 decese.

Sursa: